Innovatiemotor Rotterdam - iTanks

iTanks: De Innovatiemotor van de Havengebieden

De havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen horen wereldwijd bij de absolute top. Gezamenlijk hebben wij hiervoor gezorgd. Als asset owner, contractor en mkb’er heeft u het fundament gelegd voor de haven van vandaag. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze havengebieden een toplocatie blijven? De meest cruciale pijlers voor de toekomst zijn samenwerken en innovatie. Dit vormt de basis van onze filosofie: ‘Van individuele uitdagingen naar gezamenlijke oplossingen’. Dat is waar iTanks voor staat.

iTanks is een kennis- en innovatieplatform voor havengerelateerde industrie.
Een industrie met enorm veel innovatiepotentieel!

Onze Missie: Verbinden en vernieuwen
Wij verbinden bedrijven, kennisinstituten en industrie-experts met elkaar en introduceren deze partijen met nieuwe technologie en de laatste innovaties van binnen en buiten de sector.

Daarnaast ligt onze kracht in het vernieuwen van de havengerelateerde industrie! Er is enorm veel kennis en expertise beschikbaar waarvan de toepassingsgebieden voor de industrie nog niet (optimaal) worden benut. Dat zijn de kansen waar iTanks op inspringt!

Snel van idee tot innovatie
iTanks initieert en katalyseert diverse innovatietrajecten. Dit doen wij in samenwerking met ondernemers, kennispartners en financiers zodat wij snel ideeën kunnen ontwikkelen tot innovaties!

Bekijk hiernaast onze bedrijfsvideo.

Verbinden

iTanks is gegroeid van een kennisplatform voor tankopslag tot de spin in het web voor diverse innovaties. Inmiddels zijn meer dan 120 bedrijven aangesloten. Belangrijke partners zijn de Rabobank en het Havenbedrijf. Kennis uitwisselen vindt zowel digitaal als fysiek plaats. iTanks organiseert onder andere:
 • Brainstormsessies
 • Masterclasses
 • Ronde Tafel Sessies
 • Field Trips
 • Congressen
 • Pitch ontbijtjes in het hele ARA-gebied
 • Workshops en Trainingen
 • Innovatie Paviljoens op beurzen
Door kennisuitwisseling ontstaan nieuwe ideeën. Ideeën leiden tot nieuwe concepten. Concepten groeien uit tot innovaties. Innovaties helpen ons allen te groeien, verbeteren en maken ons competitief.

Vernieuwen

Bij de eerste brainstormsessie ontstonden meer dan 100 ideeën om een tank, ter grootte van een voetbalveld, anders te reinigen. De Rotterdamse ‘doe’ mentaliteit is sterk verweven met iTanks. Wij innoveren door echt met ideeën aan de slag te gaan. Dit heeft tot diverste concrete resultaten geleid.

Enkele succesvolle innovatietrajecten

 • Innovatieve lastoorts “7XE Extractor”: In samenwerking met Translas en TNO is een lastoorts ontwikkeld die 90-95% van alle lasrook aan de bron afzuigt ter voorkoming van lasrook blootstelling op de werkplek. De “7XE Extractor” is sinds december 2014 op de markt. Voor deze innovatie hebben we tevens een grote Europese Innovatieprijs gewonnen.
 • Multi-purposetool “Jopie”: In samenwerking met Boskalis en TNO is een robot ontwikkeld die geschikt is om meer- en steigerpalen te reinigen en daaropvolgend te coaten. De “Jopie” is sinds mei 2014 operationeel.

Lopende innovatietrajecten

 • iClean: het non-entry cleanen van tanks.
 • iWeld: het ontwikkelen van een machine om tankbodems te leggen en te laserlassen met slechts 1 operator. Inclusief een halvering van de doorlooptijd tegen lagere kosten.
 • iTent: het ontwikkelen van een tent voor tanks zodat er met slecht weer doorgewerkt kan worden.
 • iTanks Crowd Finance Portal: Hét platform voor start-up ondernemingen om financiering te krijgen voor hun innovatieve ideeën én voor investeerders om deze innovatieve start-ups een kickstart te geven en hier bovendien nog een leuk rendement over te halen!
 • App-store met industriële applicaties voor smartphones, tablets en andere mobile devices
 • Een inspectie / wet- en regelgeving database
 • Het ontwikkelen van een efficiënte verfspuitkop zodat er minder verf nodig zal zijn.
 • Het ontwikkelen van een sleutelrobot om tijdens o.a. shutdowns repeterend sleutelwerk te automatiseren.
 • Het ontwikkelen van een de digitale leeromgeving SAM – Safety at Mainport.
Alle innovaties samen hebben één gezamenlijk doel: Het vergroten van de efficiëntie van de Havengebieden en de industrie hieromheen.

Wilt u zich aansluiten bij iTanks?

Heeft u innovaties op de plank liggen, een uitdaging, of wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en onderdeel uitmaken van een dynamisch netwerk? iTanks denkt graag met u mee en helpt u op weg!

Contactinformatie voor website en registratie: Robin Groen – Groen@itanks.eu

Business Development: Ron Vaz Dias – Vazdias@itanks.eu

 

iTanks Xperience Dock

Het iTanks Xperience Dock is een multifunctionele ruimte waar groepen tot 175 man gebruik van kunnen maken. De ruimte heeft een moderne industriële sfeer, een goede akoestiek en is door de grote hoeveelheid ramen goed voorzien van daglicht. Organiseert u een vergadering, presentatie, training, masterclass, borrel of feest, voor elke gelegenheid beschikken wij over het juiste meubilair en de juiste catering mogelijkheden. De bereikbaarheid van de locatie is uitstekend en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Kijk voor meer informatie op www.xperiencedock.eu.