Belgische startup wint Red Dot Design Award 2020

Netalux, een startend bedrijf met 10-koppig team, wordt bekroond met de Red Dot Design Award 2020 voor hun eerste product: NX1 Needle®.

Needle® is een laserreinigingsmachine, de eerste van een reeks machines die Netalux op de markt brengt, en dat zit blijkbaar meteen goed. Met een laserreinigingsmachine kunnen oppervlakken op een duurzame manier gereinigd worden aan de hand van een laser. De laserreinigingstechnologie is een technologie waarin Netalux zich gespecialiseerd heef, en breekt steeds meer door als mens- en milieuvriendelijke reinigingsmethode in de industrie. Een laserreinigingsmachine reinigt namelijk met puur licht, en creëert hierdoor geen extra afval.

De organisatie van de Red Dot Design Award vond vooral het user-centric design van de machine, zonder compromissen op het esthetische, doorslaggevend en bekroonde Needle® daarom met de Red Dot Design Award, Industrial Design 2020. Daar is Netalux uiteraard bijzonder tevreden mee temidden de lancering van hun eerste product. “We hebben de lat hier bijzonder hoog gelegd in ons team en op net geen jaar tijd een volledig nieuwe machine ontwikkeld. Daarbij keken we niet alleen naar technische vernieuwing, maar hielden we bij elke keuze rekening met de gebruikers. Het design speelde daarbij een erg belangrijke rol. Om steeds ergonomie, functionaliteit en design te combineren is een bijzondere uitdaging. De Red Dot Design Award is een deugddoende erkenning”, vertelt R&D Manager Thijs Peeters.

Co-founder Pieter Cretskens: “Nog voor het product helemaal klaar was, konden we al een bestelling
noteren. Dat is erg fijn en toont aan dat de bedrijven hier op zaten te wachten. Onze klanten verwachten het beste van het beste, en vertrouwen op de expertise van Netalux. We richtten een Academy op waar we onze klanten meer uitleg geven over de theorie, maar we trainen hen ook in de praktijk. Ze gaan hier dus buiten met een machine die meteen rendeert.”

Het bedrijf hoopt dat de Red Dot Design Award de verkoop nu verder stimuleert, wat in deze uitdagende
tijden toch belangrijk is voor een klein bedrijf. Co-founder Emmanuel Flaam: “We anticipeerden tijdig op een mogelijk bevoorradingsprobleem, maar we voelen net zoals iedereen toch de impact van het Coronavirus. Gelukkig zijn we als klein bedrijf bijzonder flexibel en passen we ons snel aan aan nieuwe situaties. Wij doen alvast rustig door dus wie interesse heef kan zeker nog een afspraak inplannen voor meer informatie! Daarenboven zijn we in volle Coronacrisis blijven aanwerven met een nieuwe operator die vorige maand is gestart en een ingenieur die begin mei ons team vervoegt.”

Netalux bouwt de volgende generatie laserreinigingsmachines: machines voor gebruikers, ontwikkeld door gebruikers. Het bedrijf startte namelijk als dienstverlener van laserreinigingstechnologie, en bouwde de eerste twee jaar een indrukwekkend portfolio aan klanten uit met daarin klinkende namen als Janssen Pharmaceutica, DOW Chemicals, Soudal, Engie, etc. In september 2018 deden ze reeds succesvolle proeven in de kerncentrale van Tsjernobyl. Al die ervaring en kennis consolideren ze nu samen met een team van experts op vlak van laserreinigingsmachines, sofware en mechanica in hun eigen machines, waarbij productiviteit en gebruiksvriendelijkheid centraal staan. Ze weten namelijk als geen ander wat het is om langdurig te laseren, en weten dan ook perfect welke vernieuwingen en aanpassingen nodig waren om het laseren zo aangenaam en efficient mogelijk te maken. Naast de dienstverlening en de machines, richtten ze nog een derde pijler op, de Netalux Academy, met als doel hun klanten op te leiden in de technologie. Recent won het bedrijf de Lionel Van Den Bossche-prijs (persbericht december 2019) omwille van het opmerkelijke ondernemerstraject van beide oprichters.

Meer informatie op www.netalux.com. Voor vragen kan u terecht bij Emmanuel Flaam: emf@netalux.com of +32 472/576.873

 

Uitgelicht