Cellnex faciliteert innovatieve digitalisering Groningen Seaports met private LTE netwerk

Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider, en Groningen Seaports, beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen, zijn een samenwerking aangegaan om de innovatieve digitaliseringstrategie van Groningen Seaports verder uit te rollen. Een private LTE (4G) netwerk vormt hierbij de basis voor een scala aan nieuwe toepassingen die een duurzamere en efficiëntere dienstverlening mogelijk maken.

Belangrijkste groene haven- en industriegebied van Noord-Nederland
De energie- en datasector in de Eemshaven is van internationaal belang. De chemie- en recycling-industrie in Delfzijl wordt steeds meer biobased. En door de krachtige verbinding van Energy- en Dataport Eemshaven met het Biobased chemie- en recyclecluster in Delfzijl, wordt samen één efficiënt en concurrerend groen havencomplex gevormd.

Een private LTE-netwerk, om nieuwe toepassingen mogelijk te maken
De digitaliseringstrategie van Groningen Seaports is gericht op innovatie. Hierbij ligt de focus op nieuwe ontwikkelingen zoals Smart Shipping en IoT-toepassingen, efficiënter assetmanagement en fysieke veiligheid c.q. cybersecurity. Henk Zwetsloot, Manager Digital Innovation: ‘Voor het implementeren van nieuwe (IoT) toepassingen is een robuuste en schaalbare communicatie-infrastructuur onmisbaar. Ons huidige netwerk is qua dekking niet overal optimaal. Hierdoor liepen we tegen een aantal beperkingen aan. Een private LTE netwerk biedt gegarandeerde prestaties waardoor de continuïteit gewaarborgd is. De keuze hiervoor was dan ook snel gemaakt. ’

Door de vergaande automatisering en robotisering worden kritische bedrijfsprocessen steeds afhankelijker van hoogwaardige draadloze connectiviteit. Naast gegarandeerde performance biedt een private LTE netwerk nog een aantal andere voordelen. Zo is het low-latency netwerk zeer schaalbaar, draagt het bij aan het verhogen van het informatiebeveiligingsniveau, blijft de data on premise en levert het in veel gevallen ook een kostenvoordeel op.

Datagedreven haven
De ontwikkelingen bij Groningen Seaports gaan razendsnel. Zo is er al getest met een peilboot die volledig autonoom, zonder bemanning, door de haven vaart  en continue realtime peilinformatie doorgeeft.  Ook wordt er fors ingezet op het hergebruik van energie en de inzet van waterstof, waarbij al verbluffende resultaten geboekt zijn. Henk Zwetsloot vervolgt: ‘Met behulp van sensoren kunnen we ervoor zorgen dat data steeds betrouwbaarder worden. Door deze informatie via een dataplatform beschikbaar te stellen, kunnen zowel de havens als de bedrijven in de gehele keten hun processen optimaliseren.’

Maatwerk
Betrouwbare connectiviteit is de basis voor verdere digitalisering en automatisering van vrijwel elk bedrijf. Cellnex biedt maatwerkoplossingen, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met reeds bestaande netwerken zoals WiFi of het netwerk van één of meerdere publieke providers. Henk Zwetsloot: ‘Het team van Cellnex is enorm deskundig. Het project bevindt zich op dit moment nog in een pilotfase en veel zaken moeten nog verder uitontwikkeld worden. Net als wij, zijn de mensen van Cellnex open minded en gericht op innovatie. Ze denken echt met ons mee, hoe we samen iets moois kunnen realiseren. ‘Robin Verlangen, Commercial Director bij Cellnex Netherlands, voegt hieraan toe: ‘Economische Groei = Groen!’ is het motto van de Havenvisie 2030 van Groningen Seaports, die richting geeft aan de groeistrategie tot 2030; de realisatie van economische groei in combinatie met de ambitie om deze op een duurzame manier tot stand te brengen. Wij zijn verheugd en trots dat wij met onze connectiviteitsoplossingen een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren  hiervan!’

___________________________________

Over Cellnex
Cellnex Nederland is de eigenaar van 4.000 masten en dakopstellingen en 24 telecom- & datatorens in Nederland en verzorgt de distributie van FM en DAB+ radio in Nederland en Vlaanderen.

Met inmiddels meer dan 130.000 opstelpunten, verspreid over 12 landen, is Cellnex de grootste onafhankelijke aanbieder van draadloze telecommunicatie infrastructuur in Europa.

Over Groningen Seaports
Met een enthousiaste club van ongeveer 90 vaste medewerkers werkt Groningen Seaports aan de economische ontwikkeling van de regio.

Groningen Seaports:

·         Onderhoudt 2779 ha haven- en industrieterrein;

·         Trekt nieuwe bedrijven aan om zaken te doen in Delfzijl of de Eemshaven;

·         Ontwikkelt nieuwe terreinen en diensten op basis van marktwensen (bestaande klanten) en marktkansen (potentiële klanten);

·         Draagt zorg voor een veilige, vlotte en toekomstbestendige afhandeling van het scheepvaartverkeer van Groningen Seaports.

 

Uitgelicht