Cellnex wint aanbesteding beheer en uitbreiding telecom infrastructuur ProRail

Cellnex is als neutral host exclusief verantwoordelijk voor de bouw, het beheer en exploitatie van opstelpunten (voor ProRail, MNO’s en andere marktpartijen) die optimale mobiele connectiviteit op en rond het spoor mogelijk maken.

Utrecht, 29 april 2021 Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider met meer dan 128.000 sites in Europa, is na een aanbesteding door ProRail geselecteerd als Passieve infrastructuur Provider (PiP).  Hierbij wordt Cellnex verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van opstelpunten voor mobiele connectiviteit langs het spoor. Voor de uitvoering hiervan werkt Cellnex samen met VolkerWessels Telecom, specialist in het ontwerpen, bouwen en beheren van de digitale infrastructuur.

Het contract omvat dat Cellnex de komende twee jaar tachtig masten neerzet op spoorgrond die zij van ProRail pacht. Daarnaast mag Cellnex de masten ook aan andere partijen verhuren en mag het nog eens honderd masten bouwen op ProRail-grond. Het contract creëert een win-winsituatie.

“Total connectivity”
ProRail maakt gebruik van een eigen netwerk voor mobiele telecommunicatie, het GSM-R netwerk. Voor de periode 2021-2027 staat verdere digitalisering van het spoor centraal. Het GSM-R netwerk zal hiervoor worden vernieuwd. Dat betekent onder meer dat er nieuwe antenne opstelpunten worden gebouwd. Daarnaast zijn er vanuit Europa twee andere belangrijke ontwikkelingen: Digital Rail Operations (verzorgd door het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS)) en Gigabit Train, waarmee de sector kwalitatief hoogwaardig en snel internet wil bieden aan reizigers in de trein.

Openstelling voor marktpartijen
Naast haar rol als neutrale telecom infrastructuur provider voor ProRail, heeft Cellnex ook het exclusieve recht verworven om (bestaande en nieuwe) antenne opstelpunten van ProRail open te stellen voor MNO’s en andere marktpartijen. Ed Boerema, Managing Director Cellnex Netherlands: ‘Naar verwachting zal de totale vraag naar reizigers- en goederenvervoer in 2040 met 30% zijn toegenomen. Meer bewegingen op en rond het spoor betekent ook meer behoefte aan data- en telecommunicatie diensten. En met de komst van 5G worden steeds meer nieuwe toepassingen mogelijk. Als neutrale en onafhankelijke infrastructuur aanbieder kan Cellnex MNO’s en andere marktpartijen voorzien van voldoende en geschikte opstelpunten langs het spoor.’

Kwaliteit
Kwaliteit en veiligheid staan bij ProRail en Cellnex centraal. Zo ook bij VolkerWessels Telecom, die na een marktverkenning geselecteerd is als onderaannemer. VolkerWessels Telecom is in het bezit van alle benodigde certificeringen en kent alle specificaties van het netwerk. Peter Jan Kamst, Manager Sales bij VolkerWessels Telecom: ‘Het werken op en rond het spoor is niet eenvoudig. Het vereist een grote verantwoordelijkheid van alle mensen in het team. Een goede onderlinge samenwerking en korte lijnen zijn dan ook cruciaal. De specialisten van Cellnex en VolkerWessels Telecom vullen elkaar hierbij perfect aan.’

Langdurige samenwerking
Arjen Boersma, Chief Information Officer bij ProRail: ‘Het aantal treinreizigers in Nederland neemt de komende twintig jaar met zeker 30 procent toe. Dat betekent ook dat meer mensen in de trein mobiel bereik en internet nodig hebben. Met deze stap slaan we dus twee vliegen in een klap: we creëren een belangrijke voorwaarde voor het laten rijden van meer treinen, en het helpt telecomproviders en vervoerders om te zorgen dat die mensen in de trein straks allemaal nog beter mobiel bereik hebben.’

Ed Boerema voegt toe: ‘De digitalisering van het spoor is niet alleen belangrijk voor Nederland, maar is ook een speerpunt van de EU (‘Green Deal’). Als marktleider in Europa is Cellnex in diverse landen als neutrale telecom infrastructuur provider betrokken bij projecten rondom het spoor. De kennis en ervaring van onze collega’s in binnen- en buitenland zetten wij graag in om ProRail te ondersteunen bij het realiseren van haar ambities. Wij kijken dan ook uit naar een plezierige en langdurige relatie, waarin we gezamenlijk bouwen aan een duurzaam spoor, dat klaar is voor de toekomst.’

 Over Cellnex
Cellnex Nederland is de eigenaar van 800 masten en 24 telecom- & datatorens in Nederland en verzorgt de distributie van landelijke FM en DAB+ radio. Met inmiddels ruim 128.000 opstelpunten, verspreid over 12 landen, is Cellnex de grootste onafhankelijke aanbieder van draadloze telecommunicatie infrastructuur in Europa.

Over ProRail
ProRail is als spoorwegbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud, de vernieuwing, de uitbreiding en de veiligheid van het Nederlandse spoorwegnet. Als onafhankelijke partij verdeelt ProRail de ruimte op 7.000 kilometer spoor, regelt alle treinverkeer en bouwt en beheert stations. Dit gebeurt met aandacht voor onze samenleving én met oog voor de toekomst.

Over VolkerWessels Telecom
VolkerWessels Telecom ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt telecominfrastructuur die veelvoudige en complexe communicatiestromen mogelijk maakt. Door de integrale aanpak en het aanbieden van end-to-end oplossingen ontzorgen ze de markt en dragen bij aan innovatie in de hele keten.

 

Uitgelicht