Corona & de Industrie – Tijd gebruiken voor opschonen (MAAK Techniek)
MAAK Techniek en Proces verbindt mensen aan onderhoud en techniek. Het bedrijf biedt kennis en capaciteit om bedrijven te helpen om hun onderhoud op orde te brengen. Daarbij zetten ze eigen specialisten in en hebben ze een groep HBO- en WO studenten aan de slag bij hun klanten. Dat is snel stiller geworden door de corona-crisis. Toch biedt deze situatie ook kansen.
‘De winkel draait gewoon door maar de kers is wel van de taart’ zegt Jan Peter Kruiger, directeur bij MAAK Techniek en Proces. Hij ziet de werkzaamheden van zijn vaste team gewoon doorgaan en tegelijkertijd ziet hij dat de studenten waarmee hij bedrijven helpt via ‘De technische bijbaan’ veel minder te doen hebben. ‘Helaas kunnen ze niet meer op kantoor of in de productie bij de klant meedraaien. Maar er zijn wel andere mogelijkheden waar de dames en heren nu mee aan de slag kunnen. Ook vanaf thuis.’ De studenten die bij De Technische Bijbaan werken, doen dat normaal gesproken gemiddeld 12 uur per week voor verschillende opdrachtgevers. Ze hebben uiteenlopende achtergronden, van Technische Bedrijfskunde en Elektrotechniek tot Procestechnologie en Werktuigbouwkunde.
Met die verse kennis van jonge geesten worden ook op dit moment mooie projecten uitgevoerd. Van een idiot-proof excelsheet tot het bijwerken van P&ID sheets met recente velddata. Kruiger: ‘Een klant zocht naar een manier om zijn mensen op een veilige manier een excelsheet in te vullen. Maar dan zo, dat er niets anders aan de sheet gedaan kan worden. Voor hem een puzzel, voor de studenten een peulenschil. Dat kan mooi vanaf thuis.’ Voor een andere klus wordt het hele systeem opgeschoond van varianten en vervuiling die er in de loop van de jaren is ingeslopen. Kruiger: ’Een van onze opdrachtgevers bleek in zijn systeem veel verschillende benamingen te hebben voor de kleur zwart. Van black, schwarz en zwart tot en met de RAL kleur. Dat wordt nu allemaal netjes opgeschoond door een van onze studenten. Veilig en op afstand. Je kan je voorstellen dat dit soort werk ook voor andere asset data van belang is. Zeker in dit soort tijden waar mensen weinig face to face overleg kunnen hebben, moet je op de integriteit van je data kunnen vertrouwen. En dus is het nu ook tijd om data op te schonen. En daar helpen we graag bij.’