Digitale platformen op de expeditiemarkt; a Wolf in Sheep’s clothing or a Blessing in disguise?

Digitale platformen schudden de expeditie markt door elkaar en veroveren marktaandeel. Jaarlijks gaan miljoenen containers de wereld rond. Deze online boekingsplatforms hebben de markt sterk veranderd. Wie nu een lading de wereld over wil sturen, tikt wat gegevens in, checkt de opties en kosten en reserveert een container.  Zo regel je in no time het gewenste transport. 

Disruptie
TNO en Erasmus Universiteit (EUR) hebben in opdracht van SmartPort en in samenwerking met Fenex en Evofenedex onderzocht wat de impact van platformisering is op de expeditiemarkt. We zien dat digitale expediteurs als Flexport, Shypple en Cogoport marktaandeel veroveren met hun online  boekingsplatformen. Deze ontwikkeling kan in andere sectoren enorm disruptief zijn, denk aan taxidiensten (Uber), hotelboekingen (Booking.com) of thuisbezorging (Just Eat Takeaway).
Lees hier het onderzoeksrapport.

Onderzoek
TNO en EUR hebben een survey uitgezet onder 72 bedrijven, hebben 13 diepte-interviews uitgevoerd en drie discussiesessies georganiseerd. Daarin komen een aantal usp’s naar voren waarvan bestaande expediteurs denken nog voldoende onderscheidend te zijn. Zaken als klantmanagement en klantintimiteit, het managen van uitzonderingen en verstoringen in de logistieke keten, hulp bieden in het complexe oerwoud van verschillende achterlanddiensten, omgaan met douanecomplexiteit en het bieden van aanvullende dienstverlening. De digitale expediteurs weerleggen deze usp’s juist, en geven aan met geavanceerde data analyse en data integratie met andere platformen die zogenaamde achterstand juist om te buigen in een voorsprong. Ook is het perspectief van de verladende klant nadrukkelijk aan bod gekomen. Die wil, naast betrouwbare en concurrerende expeditie diensten, vooral hulp om expeditie processen beter te integreren in zijn supply chain. Of hij die stap zelf doet, laat uitbesteden of in co-creatie doet hangt onder meer af van de mate van openheid van de verlader en het vermogen van de (digitale) expediteur om echt meerwaarde te kunnen bieden.

Platformisering
Een objectief beoordelingskader voor de disruptieve kracht van digitale technologieën is toegepast op de platformisering in de expeditiemarkt. De uitkomsten geven stof tot nadenken. Is de platformisering nu een wolf in schaapskleren voor de bestaande expediteur of juist een zegen? 

Wil je meer weten of vragen stellen over het rapport? Op 11 februari organiseert SmartPort in samenwerking met TNO, EUR, Fenex en Evofenedex een online communitysessie Boekingsplatformen. Meer info kan je hier vinden.

Uitgelicht