Een slimme tank als ‘coole’ oplossing om warmte op te slaan

HeatVentors ontwikkelde een technologie om energie op een efficiëntere manier op te slaan. Daarmee functioneren koel- en verwarmingssystemen beter.

Als je zonnepanelen hebt, dan weet je hoe handig het is om wat energie opgeslagen te hebben voor de momenten dat de zon niet schijnt. De opwekking van energie en het verbruik ervan vinden nu eenmaal veelal niet gelijktijdig plaats. Het is daarom handig als je opgewekte warmte zou kunnen opslaan. Probleem daarbij is dat er in veel gebouwen te weinig ruimte is om zoiets te realiseren. De oplossing die een Hongaars bedrijf voor dat probleem biedt, zou wel eens een doorbraak kunnen betekenen. HeatVentors werkt al bijna tien jaar aan een technologie die energie efficiënter opslaat en die ook nog eens veel ruimte bespaart. Het bedrijf werkt met zogenaamde fase-wisselende materialen. Dit zijn materialen die in staat zijn veel warmte te absorberen of af te geven wanneer ze van fysische toestand veranderen. Andere beschikbare systemen op de markt om energie op te slaan, maken gebruik van water.

De door het Hongaarse bedrijf ontworpen oplossing heet HeatTank. Zij maken gebruik van een thermische batterij die een nieuwe manier biedt om energie op te slaan. “Door dat materiaal kunnen we warmte in een meer geconcentreerde vorm opslaan”, legt Rita Andrássyné Farkas uit, medeoprichter en CEO van HeatVentors. Zij is werktuigbouwkundige en deed ervaring op bij multinationale organisaties. HeatVentors won in 2017 Power Up, een wedstrijd voor start-ups die zich met energie bezig houden, georganiseerd door het European Institute of Innovation and Technology.

HeatTank werkt met zowel verwarmings- als koelsystemen. De HeatTank is 90 procent kleiner dan andere opslagtechnologieën die gebruik maken van water. Bovendien kan hij nog meer energie opslaan en toch de CO2-uitstoot verminderen. Naast het reservoir bewaakt een regeleenheid de energieniveaus die in het reservoir worden opgeslagen. De software van HeatVentors kan ook worden aangesloten op smart home-systemen. Tijdens de oplaadfase die plaatsvindt wanneer er een overschot aan thermische energie is, slaat het systeem ofwel warmte of koude op. Bij koude stolt het fasewisselende materiaal. Dat smelt dan weer zodra er warmte wordt opgeslagen. Zodra meer energie nodig is, kan de gebruiker putten uit de bronnen in de tank. In de zogenaamde ontladingsfase werkt het materiaal precies andersom.

Lees hier meer.

Bekijk hier de promo video van HeatVentors.

 

 

 

Uitgelicht