Erasmus Centre for Entrepreneurship, weer back to normal

Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) is de leidende opleider voor ondernemerscompetenties in Europa. Gevoed door hun visie dat ondernemerschap de primaire drijfveer is voor innovatie, streven zij ernaar om dit in het DNA van mensen te krijgen door de kennis en het netwerk van de Erasmus Universiteit Rotterdam in te zetten. In een interview met Head of Campus, Rachelle Brusselaars, komt ter sprake waar het ECE zich nu vooral op richt en hoe zij zich door de coronacrisis heen slaan.

In het ECE bevinden zich zo’n 100 startups die zichzelf als ondernemer willen ontwikkelen, met daaromheen een netwerk van 500+ bedrijven. Van net afgestudeerde alumni tot ondernemers met jarenlange ervaring die nu voor zichzelf begonnen zijn. Jezelf ontwikkelen als ondernemer staat voorop, zoals dit ook bij de Erasmus Universiteit Rotterdam centraal staat.

In de Rotterdam Science Tower heeft het ECE verschillende etages, die ingedeeld zijn op thema’s. Zo zijn er onder andere vloeren rondom life science & health, port en cleantech. Op deze vloeren vinden en versterken organisaties elkaar. Er wordt regelmatig bij elkaar aangeklopt voor advies of het afnemen van diensten. De maandelijkse bijeenkomsten en netwerkevents versterken de community. Vanuit het team van ECE worden partijen aan elkaar gekoppeld en wordt er dagelijks gepuzzeld met het indelen van de kantoren voor nieuwe, groeiende of krimpende huurders. Een dynamisch geheel!

Tijdens lockdown thuis, maar ondertussen weer back to normal
Op het moment dat de intelligente lockdown aangekondigd werd, is iedereen gaan thuiswerken. Ook de manier waarop de studentenprogramma’s en evenementen georganiseerd werden, moest totaal op de schop. Maar ondertussen is het weer zo goed als normaal. Het ECE heeft aanpassingen gedaan om alles werkbaar te maken, zoals te zien in deze video. Hierbij is vooral gelet op het bevorderen van het veiligheidsgevoel en de échte veiligheid van huurders en bezoekers in plaats van focus op schijnveiligheid. ‘Wij hebben in deze veranderingen veel afwegingen gemaakt en willen er te allen tijde voor gaan dat huurders en gasten zich veilig voelen en ook echt veilig zijn als ze ons bezoeken’, licht Rachelle toe. Deze maatregelen worden genomen, zodat de huurders weer op locatie kunnen werken en de programma’s in aangepaste vorm door kunnen gaan.

Voorafgaand aan de lockdown werd er al gewerkt aan het versterken van het alumninetwerk, maar tijdens de lockdown is er ruimte ontstaan om de focus nog meer richting de studenten te verleggen. Door meer aandacht te geven aan educatie, worden studenten naar het ECE getrokken. Dit is weer een meerwaarde voor de organisaties die zich al in het ECE gevestigd hebben. Alles werkt op elkaar door, versterkt elkaar en houdt elkaar in balans.

Lunch delivery en meer aandacht voor studentenprogramma’s
Naast de reguliere maatregelen die veel organisaties hebben genomen om weer op locatie te kunnen werken, heeft het ECE een aantal andere creatieve oplossingen bedacht. Zo werd er eerst dagelijks een lunchbuffet verzorgd voor huurders, wat nu in samenwerking met de huiscateraar omgetoverd is tot een bezorgservice aan de kantoordeur. Huurders bestellen hun broodje, wat vervolgens in een lunchbox bij hun bureau wordt afgeleverd.

Daarnaast vinden de wekelijkse evenementen nu op een andere manier plaats. Door eigen livestreaming apparatuur aan te schaffen, heeft het ECE verschillende mogelijkheden om toch grotere groepen bezoekers te hosten. Zo kan er met een spreker, publiek en camera’s in de ene ruimte via livestreaming in een andere ruimte interactief deelgenomen worden aan dezelfde sessie. Het is net alsof je bij elkaar in dezelfde zaal zit, verbonden door middel van de livestream.

Wil je meer te weten komen over het Erasmus Centre for Entrepreneurship? Bekijk hier de website.

Uitgelicht