De toekomst van drinkwaterdistributie is vandaag

Nederland heeft misschien wel het beste kraanwater ter wereld. En daar zijn we trots op. Dat dit drinkwater dagelijks schoon uit de kraan stroomt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen, de energietransitie en weersextremen als gevolg van klimaatverandering zetten het watersysteem onder druk. En wat te denken van toenemende graafschades als gevolg van de enorme drukte in de ondergrond?

Om 24/7 op een betrouwbare en betaalbare manier drinkwater te leveren, worden drinkwaterbedrijven dagelijks uitgedaagd op verschillende gebieden. En om deze uitdagingen aan te kunnen, is inzicht, samenwerking en vernieuwing nodig. Daarom organiseert Vitens samen met innovatieplatform iTanks op 22 november een inspirerend en verbindend event. Daarin gaan we met elkaar op zoek naar innovaties en vernieuwende initiatieven waarmee we de complexe vraagstukken van drinkwaterdistributie het hoofd kunnen bieden.

Het inschrijfformulier vindt zich onderaan de pagina
*Let op, deelname aan dit evenement is op uitnodiging.

Trends

#1 Drukte in de ondergrond
Het is enorm druk in de ondergrond. Allerlei kabels en leidingen vechten om een plekje in dezelfde beperkte ruimte onder maaiveld. Mede onder invloed van de energietransitie wordt het nog eens veel drukker. Glasvezelkabels, midden- en hoogspanningskabels, warmtenetten: alles gaat de grond in. Wat betekent dat voor onze drinkwaterinfrastructuur? Kunnen we daar nog wel bij voor vervanging of beheer/onderhoud? Andere mogelijke negatieve gevolgen zijn thermische opwarming, een forse toename van graafschade en extra storingen. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Hoe beschermen wij onze assets binnen een context van gebrek aan regels, regievoering en handhaving?

#2 De informatiebehoefte groeit
Meten is weten. Anno 2023 kun je (bijna) alles meten. Maar wat willen we precies weten? De juiste gegevens verzamelen en vertalen is een kunst binnen de mogelijkheden van big data. Inzicht in waterkwaliteit en –kwantiteit (druk, flow) zijn essentieel voor een optimale waterlevering en proactieve communicatie richting onze klant. Maar hoe doen we dit op een slimme en efficiënte manier? En hoe kunnen we artificial intelligence inzetten om ons werk te ondersteunen?

#3 Digitalisering als middel, niet als doel
Digitalisering moet het werk ondersteunen, niet (extra) belasten. Hoe kan digitalisering de krapte op de arbeidsmarkt ondervangen? Hoe zetten we slimme technieken in om ons werk te ondersteunen: zijn VR-brillen meer een speeltje of daadwerkelijk een nuttige toepassing om ons werk slimmer te doen? Is het mogelijk om kennis en ervaring uit hoofden te borgen in een digitale tweeling? En tot slot: hoe helpen al die digitale tools de werkzaamheden van een monteur in het veld?

Het programma

10:00 uur Deur open
10:30 uur Aftrap en welkom door Vitens en iTanks
10:55 uur Pitches
11:05 uur Innovatiemarkt en netwerken
12:00 uur Einde ochtendsessie met lunch
13:00 uur Inspiratiesessie Vitens als World Café
Kickoff door Team Vitens
(a) Drukte in de ondergrond
(b) Groeiende informatiebehoefte
(c) Digitalisering als middel
14:00 uur Break
14:20 uur Start World Café
15:40 uur Ranking the starts
16:30 uur Borrel
17:00 uur Verwacht einde evenement

Inschrijfformulier Vitens / 22-11-2023

Event

De toekomst van drinkwaterdistributie is vandaag

Van Weerden Poelmanweg 2, Soestduinen

iTanks Event

22-11-2023

10:00-17:00 uur

In the spotlight