Inline inspectierobot biedt perspectief

Het netwerk van leidingen op een fabriek is te vergelijken met het vaatstelsel van de mens. Sommige leidingen zijn onmisbaar voor een goede werking, andere zijn minder van invloed maar wel belangrijk. En net als bij de mens is de conditie van het vaatsysteem van belang voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het geheel. Om die conditie in beeld te krijgen, worden leidingen in de industrie soms geïnspecteerd met diverse innovatieve technieken, van pigging tot slimme sensorballen.

iTanks en Demcon onderzoeken of een inspectierobot die succesvol is ontwikkeld voor waterbedrijven, ook ingezet kan worden voor installaties in de petro- en chemische industrie. Om een eerste beeld te krijgen is een survey uitgestuurd naar stakeholders in de doelgroep. De resultaten van dat onderzoek worden gebruikt om op 10, 11 en 12 mei verder te kijken naar een succesvol ontwerp voor in de industrie. Uit de survey komt duidelijk naar voren dat de mogelijkheden legio zijn. Aanvullend op vertrouwde technieken zou een (bestuurbare) inspectierobot veel waarde kunnen toevoegen op plaatsen waar pigging lastig wordt; In veel leidingnetwerken waar T- en Y splitsingen zitten, kan de robot het verschil maken.

Ook blijkt dat de robot waardevol kan zijn in de veelal RVS leidingen die op moeilijk bereikbare plaatsen liggen. In leidingbruggen, op hoogte en bijvoorbeeld boven water zien de deelnemers duidelijke voordelen. Toegang voor de robot tot het netwerk is ook in de meeste gevallen geen probleem. De uitdaging zit in de explosieveiligheid. Zijn de leidingen leeg, dan kan residu en damp een risico vormen. Maar zijn de leidingen in bedrijf, dan gelden andere risico’s voor EX-apparatuur. Wanneer bovendien de robot in het bedrijf kan worden ingezet, dan zal de business cases voor inline inspecties zeer gunstig uitpakken.

De verdere resultaten en nieuwe vragen worden tijdens de iTanks Innovatiebooster op 10, 11 en 12 mei behandeld met en voor de stakeholders in de industrie. Ben je stakeholder in dit traject en wil je jouw kennis of vragen delen? Mail dan naar events@itanks.eu voor een plek!

Innovation Booster Pijpleiding Inspectierobot

Uitgelicht