Innovatieve robot voor oudste zuiveringsstap

Dunea moet steeds meer drinkwater produceren voor een groeiende bevolking. Daar zijn meer bronnen voor nodig, maar ook meer win- en zuiveringscapaciteit. Met een schoonmaakrobot wil Dunea de capaciteit van haar langzame zandfilters vergroten. Daarmee wordt een van de oudste zuiveringsstappen ineens weer state-of-the-art.

Langzame zandfiltratie bestaat uit een zandfilter waar het water langzaam doorheen stroomt. Deze stap maakt het water stabiel voor distributie, waardoor Dunea zonder chloor in ons hele leveringsgebied lekker en betrouwbaar drinkwater kan leveren. De filtratie is zo langzaam dat bovenop het filter een biologische laag groeit die het water zuivert. Maar na verloop van tijd raakt het filter verstopt en moet het schoongemaakt worden, zonder die waardevolle zuiverende organische laag te verliezen.

Schmutzpoetser

Dunea is in samenwerking met High Tech Alliance (HTA) tot een heel innovatieve en moderne oplossing gekomen om de bovenste laag van het filterbed schoon te kunnen maken, zonder dat het filter buitenbedrijf gesteld hoeft te worden én met behoud van bacteriën die de belangrijke zuiverende werking hebben. Namelijk het inzetten van een robot, de schmutzpoetser. De eerste testen die zijn gedaan met het prototype van de robot laten goede resultaten zien en geven aanleiding om onderzoek en uitwerking van deze innovatie voort te zetten. 

Voordelen

Behalve dat het filter niet buitenbedrijf gesteld hoeft te worden, waardoor het zuiveringsproces continueert, is er geen mensenwerk meer nodig. Hierdoor wordt voorkomen dat er mogelijke besmetting plaatsvindt van het filterbed, een verbetering van de waterkwaliteit dus.

Tot slot kunnen we door de effectiviteit en efficiëntie van de robot de filtratiesnelheid verhogen. Daar waar het water nu in het bestaande proces met 25/30 cm per uur door het filter gaat, kan het met de inzet van deze robot worden verhoogd naar 50/60 cm per uur. Wat extra capaciteit oplevert.

Uitdagingen

Deze extra capaciteit is belangrijk voor Dunea. De bevolking in de regio groeit de komende jaren van 1,3 naar ruim 1,5 miljoen mensen in 2035. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar kraanwater en aan betrouwbare levering, is meer schoon zoet water nodig en meer zuiveringscapaciteit. En daar draagt dit innovatie onderzoek een belangrijke steen aan bij.

Meer weten wat Dunea doet aan haar toekomstige uitdagingen? Kijk op: www.dunea.nl/multi-bronnen.

Uitgelicht