FireBalls

De Challenge

Wanneer een brandbare vloeistof vrijkomt ten gevolge van bijvoorbeeld een lek, kan de damp ontsteken (plasbrand) met grote gevolgen voor de omgeving. Deze vloeistofbranden worden ook wel plasbranden genoemd. Plasbranden zijn een groot gevaar bij vele toepassingen van transport tot industriële productiesites. Preventieve en repressieve maatregelen zijn een grote kostenpost voor bedrijven. Daarom gingen wij op zoek naar een slimmer alternatief.

De Solution

De ballen die we bedachten, inmiddels voorzien van de catchy naam ‘FireBalls’, komen rond de tanks in de tankput te liggen. In geval van een lek gaan de ballen drijven en de vrijgekomen vloeistof bedekken als een deken, tot drie lagen dik. Hiermee voorkomen we de brand niet, maar de vlammen blijven veel kleiner, simpelweg doordat er tot 90 procent minder damp vrijkomt. Een tweede gunstig effect is dat de ballen de gelekte vloeistof grotendeels afschermen van de straling van de vlammen, die de brand kan verergeren. De brandeffecten worden tot 95% beperkt. Dus minder schade en makkelijker te blussen.

De Businesscase

Nu worden bedrijven verplicht om een brandblusinstallatie te plaatsen of een gigantische brandweeroperatie voor te bereiden. Een forse investering met veel onderhoud, voor een heel kleine kans op een incident. Daarom wilden wij een slimmer en goedkoper alternatief bedenken, dat direct ingrijpt. Met de fireballs streven wij naar een beperkte investering in een oplossing welke lang zijn functie behoud en duurzaam is.

Meld jouw innovatie aan!

Heb je ook een innovatie voor de iSolutionsGuide? Meld hier je innovatie!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.