iTanks Live! over Risicoprofielen op basis van gedeelde datasets

Op 12 maart werd tijdens iTanks Live! open en actief meegedacht over de vraag ‘(Hoe) kunnen we op basis van conditie- en onderhoudsgegevens van installaties een overzicht van risico-isobaren maken’.

Bij deze iTanks Live! gingen Port of Rotterdam, World Class Maintenance en iTanks verder op de initiële pitch en brainstorm die namens de partijen werd gegeven bij de ZH Innovation Challenge op 13 december 2018.

Veel bedrijven hebben namelijk wel een beeld van hun eigen onderhoudssituatie en eventuele risico’s op incidenten of productieverlies maar hebben dat niet in relatie tot buurbedrijven of infrastructuur in hun omgeving. Op zich is de kans dat bijvoorbeeld een datanetwerk, viaduct of leidingenstelsel faalt, niet zo groot. Maar als het gebeurt, is de impact bij meerdere bedrijven tegelijk te voelen. Zou het dan niet waardevol zijn om die risico’s te onderkennen en eventueel aan te pakken?

Met die insteek zochten de aanwezigen naar de behoefte naar risico-informatie, beschikbare technologieën die met informatie kan worden verrijkt, mogelijke belemmeringen bij het vergaren van de informatie en niet in de laatste plaats naar de waarde (de business case) van een systeem van risico-isobaren. Een mooie insteek was bovendien dat een overzicht van risico-isobaren ook ingezet kan worden om aan te tonen dat het juist erg goed gaat!

Met nieuwe ideeën, concrete voorbeelden en de mogelijkheid om met een aantal nieuwe partijen om tafel te gaan, brachten de bezoekers de bijeenkomst tot een geslaagd einde. Op korte termijn wordt doorgepakt op de suggesties en wordt gekeken hoe de volgende stap gezet kan worden.

Uitgelicht