LaatBloeien, het belang van coworking spaces groeit

LaatBloeien is een social innovation space, gericht op bedrijven en organisaties die met hun activiteiten bepaalde sociale impact nastreven. De organisatie is in Haarlem gestart met een werkcafé en is sinds januari geopend in Rotterdam met 3.000 m2 oppervlakte waar flexibele werkplekken, vergaderzalen, een werkcafé en diverse faciliteiten samenkomen. Alles om duurzaam-impactgedreven ondernemerschap in de stad te laten bloeien. In een interview met managing director Patricio de Boom, komt ter sprake hoe de nieuwe organisatie zich inzet om ook tijdens corona aan hun doelstelling te blijven werken.

In januari startte de community in Rotterdam met een aantal aangesloten bedrijven, maar al snel sloeg de coronacrisis in maart toe. Dit zorgde ervoor dat er een stap terug gedaan moest worden. De members zijn allemaal gebleven, maar het werkcafé werd tijdelijk gesloten, waardoor de publieke functie wegviel. Voor de flexibele werkplekken is snel naar een oplossing gezocht om veilig te kunnen werken. Tegelijkertijd ontstond er binnen de community een nieuw bewustzijn om naar elkaar om te kijken en werden nieuwe initiatieven opgezet. Zo is er in razendsnel tempo door 24 schrijvers uit het netwerk een boek gepubliceerd over ‘de wereld na corona’.

Het belang van coworking spaces groeit
LaatBloeien werkt nu met abonnementen, waarbij flexplekken verhuurd worden, maar denkt er ook aan om losse vergaderzalen te gaan verhuren. Inspelend op de coronacrisis zijn er een aantal ruimtes ingericht om de switch naar online meetings te ondersteunen. Er is momenteel veel vraag vanuit members en bedrijven van buitenaf naar de podcastruimtes en gebruik van audiovisuele apparatuur voor livestreaming.

Juist nu het binnen bedrijven afgeraden wordt om massaal op kantoor te werken, groeit het belang van een coworking space als LaatBloeien. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat naar verwachting 10-20% van kantoormedewerkers thuis wil blijven werken. Grote kantoren zullen niet hetzelfde aantal werkplekken nodig hebben, trekken misschien in kleinere panden of gaan helemaal zonder eigen pand werken. Die flexibilisering in thuiswerken is volgens Patricio een positieve ontwikkeling in de life-work balance. Een hub als LaatBloeien is dan de ideale plaats voor medewerkers om elkaar te ontmoeten, flexibel te werken, te vergaderen en brainstormen om vervolgens weer uiteen te gaan.

Met de community is er veel 1-op-1 contact
Spontane ontmoetingen en de synergie van allerlei impactgedreven organisaties in een pand zijn een belangrijk onderdeel in het succes van een coworking space als LaatBloeien. Met het wegvallen van toevallige gesprekken en de wekelijkse evenementen is er ook een switch gemaakt in het contact met de members. Waar vele communities elkaar via Zoom in groepsgesprekken op de hoogte hielden van ontwikkelingen, heeft team LaatBloeien vooral 1-op-1 contact gehad met hun netwerk. Dat heeft er middenin de corona tijd zelfs voor gezorgd dat een nieuw bedrijf besloten heeft om member te worden. De meerwaarde van het onderlinge contact en elkaar verder helpen is wat de community aan elkaar bindt. De werkplekken dragen hieraan bij en hier wordt ondertussen weer op een veilige en verantwoorde manier gebruik van gemaakt.

Wil je meer weten over de coworking space van LaatBloeien? Kijk hier voor meer informatie.

Uitgelicht