MOI Offshore Energy, veel meer dan alleen een flexplek

MOI Offshore Energy is een community in de Eemshaven, initiatief van Economic Board Groningen, die zich richt op het ondersteunen en verbinden van innovatieve start-ups aan het bedrijfsleven in het noordelijke havengebied, zodat er samengewerkt kan worden aan innovaties in de Offshore Energy. Met 11 aangesloten start-ups, flexibele werkplekken, veel connecties en een grote drive voor innovatie, werken Heleen van Wijk en Dirk-Jan Hummel aan de groei van de MOI Offshore Energy Community. In een online interview kwam ter sprake hoe zij de lockdown hebben ervaren en hoe dit de community heeft beïnvloed.

De kracht ligt in de community
‘MOI is een plaats waar men kan werken, speciaal gecreëerd voor bedrijven die in de start-up fase zitten en hun activiteiten rondom de Eemshaven hebben’, vertelt Dirk-Jan. Start-ups zitten op deze manier dichtbij het vuur, kunnen gemakkelijk in contact komen met bedrijven uit de regio en kunnen profiteren van de services die vanuit MOI aangeboden worden. Er worden niet alleen werkplekken aangeboden, maar juist ook het connecten van start-ups aan toekomstige klanten en advies op gebied van funding staan voorop.

‘MOI is actief in de offshore wind, energie, circulaire economie, chemie, data en scheepvaart.’, licht Heleen toe. Door de vele connecties van MOI is het voor start-ups interessant om bij de community aan te sluiten als zij zich in deze sectoren bewegen. Er worden directe koppelingen gemaakt tussen start-ups en bedrijven in het ecosysteem, waarbij MOI kritisch kijkt naar de start-ups die toegelaten worden tot de community. Als ambassadeur in de regio wil MOI ervoor zorgen dat er een bepaalde kwaliteit gegarandeerd wordt in een samenwerking met een van de start-ups.

Start-ups gaan door, ook tijdens lockdown
Op het moment dat de lockdown inging, heeft ook MOI deels de deuren gesloten en aanpassingen gedaan om de werkplekken coronaproof te maken. Met looproutes, handen desinfecteren bij binnenkomst, extra ruimte tussen werkplaatsen en schotten tussen de bureaus was het snel weer mogelijk om op locatie te werken. En hoewel een groot deel van Nederland stil leek te staan, is binnen MOI veel vooruitgang geboekt. Zo wordt er gewerkt aan het bouwen van verschillende testfaciliteiten op gebied van offshore wind, energiebalancering en circulaire economie en werden er online webinars georganiseerd.

Veel meer dan alleen een flexplek
Verder houdt MOI de koers aan die al gevaren werd: Het verbinden van innovatieve start-ups aan het gevestigde bedrijfsleven in het noordelijke havengebied, om samen te werken aan innovaties in de Offshore Energy. De MOI Community is een ecosysteem dat ‘toevallig’ ook werkplekken biedt en niet zomaar een flexkantoor dat nog wat activiteiten on the side  aanbiedt. De kracht ligt in de community, en dat heeft de coronacrisis nóg meer benadrukt.

Wil je meer weten over de MOI Community of contact opnemen met Heleen en Dirk-Jan? Klik hier om naar de website te gaan.

 

 

Uitgelicht