MOT als basis

De Maasvlakte OlieTerminal (MOT) is al decennia een belangrijke basis voor ruwe olie voor de raffinaderijen in de Rotterdamse haven. En het is de basis geweest waar iTanks is ontstaan. Ten tijde van dat begin ontstond ook MOVE, een unieke samenwerking tussen MOT en Verwater. Henk Hoedelmans, projectmanager op de MOT licht de samenwerking nog eens toe.

Op de Maasvlakte Olie Terminal vindt op- en overslag van ruwe aardolie plaats. De terminal bevindt zich op de punt van de Maasvlakte en beschikt over 39 tanks met een totale capaciteit van 4.500.000m3 die geschikt zijn voor opslag van ruwe aardolie. Daarmee is MOT een van de grootste terminals ter wereld. Voor het onderhoud aan de grote tanks  is MOT een samenwerking aangegaan met Verwater. Sinds ruim tien jaar gebeurt dat onder de noemer MOVE (MOT en Verwater). In die samenwerking worden successen en tegenvallers gedeeld. En dat zorgt voor een zeer effectief onderhoudsproces met terugkerende besparingen.

Henk Hoedelmans is projectmanager van MOT en MOVE. Volgens hem is het hoofdbestanddeel van deze samenwerking niet zo special. ‘We werken samen als een team en vertrouwen elkaar ook als een team.’ Dat klinkt eenvoudig maar daar komt wel wat bij kijken. Hoedelmans: ‘Het vereist wel draagkracht van beide directies en eigenaarschap bij de uitvoerende. Daarvoor moet je open en eerlijk zijn, elkaar goed informeren en ook gewoon bij elkaar zitten. Als het goed gaat, is dat niet moeilijk, maar als het een keer misgaat… dan moet je dat ook accepteren. En vooral uitzoeken waar het mis is gegaan en hoe dat verder gemonitord kan worden in vervolgtrajecten. Maandelijks hebben we directieoverleg en daar houden we dit soort uitschieters in de gaten.’ In deze samenwerking dienen de deelnemende partijen één gezamenlijk doel, de de oplevering van de tank binnen budget en planning. En dat zorgt voor een krachtige samenwerking.

MOVE en iTanks zijn ongeveer gelijktijdig ontstaan op de Maasvlakte OlieTerminal met veel dezelfde teamleden.  De combinatie van denkkracht en de openheid richting een gezamenlijk doel typeert beide organisaties en zorgt steeds weer voor mooie resultaten.

 

Uitgelicht