Neste neemt de raffinaderij-eenheid van Bunge over voor 300 miljoen dollar

Met de overname van de fabriek van Bunge Loders Croklaan in Rotterdam heeft Neste plannen om de capaciteit voor de voorbehandeling van grondstoffen voor de productie van hernieuwbare producten te vergroten. De stap is in lijn met de wereldwijde groeistrategie van het bedrijf voor hernieuwbare energiebronnen.

Nederland, voor een aankoopprijs van 300 miljoen dollar. De raffinage-installatie bevindt zich naast de bestaande bioraffinaderij van Neste en bestaat uit een voorbehandelingsinstallatie, tankpark, steigers en heeft een pijpleidingverbinding met de locatie van Neste. De afronding van de transactie is onderhevig aan de vervulling van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden en de goedkeuring van de regelgevende instanties. De transitie zal in fasen worden geïmplementeerd, waarbij de volledige voorbehandelingscapaciteit van de raffinaderij tegen eind 2024 beschikbaar zal zijn voor de verwerking van Neste’s grondstof.

“De overname van de raffinaderijfabriek ondersteunt onze wereldwijde groeistrategie op het gebied van hernieuwbare energiebronnen. Het stelt ons in staat om de opschaling van onze capaciteit voor de voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen te versnellen, wat een belangrijke drijfveer is om het gebruik van afval- en residugrondstoffen uit te breiden en onze grondstofflexibiliteit te vergroten. We zijn vastbesloten om het aandeel van afval en residuen in onze grondstoffenmix voor hernieuwbare energie te verhogen tot 100% tegen 2025 en om ons productieplatform uit te breiden zodat onze klanten tegen 2030 meer dan 20 miljoen ton broeikasgasemissies kunnen terugdringen “, aldus Peter Vanacker CEO van Neste.

Om te voldoen aan de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuigbrandstof en grondstoffen voor chemicaliën, richt Neste zich op het bouwen van een wereldwijd grondstof- en productieplatform voor hernieuwbare energiebronnen. Neste zal zijn jaarlijkse productiecapaciteit voor hernieuwbare energiebronnen tegen het eerste kwartaal van 2023 uitbreiden van 3,2 naar 4,5 miljoen ton, waarvan de uitbreiding van de faciliteit in Singapore 1,3 miljoen ton zal opleveren. De nu verworven raffinaderij biedt verdere voorbehandelingscapaciteit en terminalinfrastructuur om de steeds complexere afval- en residugrondstoffen te verwerken, en ondersteunt een verdere groei van de productiecapaciteit na 2023.

Neste is actief in Nederland sinds 2011, toen de Rotterdamse faciliteit voor hernieuwbare producten van start ging. De faciliteit in Rotterdam is, samen met de raffinaderij in Singapore van het bedrijf, ‘s werelds grootste en meest geavanceerde raffinaderijen voor hernieuwbare brandstoffen. De fabriek in Sluiskil van Neste is verantwoordelijk voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen, en Neste Demeter B.V. levert grondstoffen aan de fabriek voor hernieuwbare producten van het bedrijf.

Eerder in 2020 verwierf Neste ook een terminal in Rotterdam voor het opslaan, raffineren en mengen van hernieuwbaar afval en restgrondstoffen. In 2019 opende Neste een nieuw kantoor in Hoofddorp, in groot Amsterdam, dat dient als de wereldwijde hub voor de groeiende Renewable Aviation-activiteiten. Neste My Renewable Diesel, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, is momenteel verkrijgbaar bij meer dan 100 verkooppunten door het hele land.

Voor meer informatie kunt u hier terecht op de website van Neste.

 

Uitgelicht