Polygon op volle zee

Toen een Duits gas- en oliebedrijf besloot om een van zijn olieplatforms te sluiten, wendde het bedrijf zich tot Polygon. Dit leidde tot een bijzondere opdracht voor twee Polygon-technici, die hun professionele vaardigheden hebben aangewend om het project goed aan te sturen.

Vanwege de kelderende gas- en olieprijzen over de hele wereld heeft het bedrijf, een van de grootste gas- en oliemaatschappijen in Duitsland, onlangs besloten om een van de olieplatforms voor vijf jaar te sluiten. Om de productie op een later tijdstip opnieuw te kunnen opstarten, moet alle apparatuur aan boord in topconditie worden gehouden. Een opdracht die expertise vereist.

Michel van Sliedregt, Projectmanager Technische Reconditionering bij Polygon, kreeg een telefoontje van een van zijn contacten. “We hebben in het verleden samengewerkt met goede resultaten. De opdrachtgever is ook bekend met onze eerdere succesvolle offshore opdrachten in onder meer Rotterdam ”, zegt Michel, die niet aarzelde om de opdracht op zich te nemen.

De opdracht omvatte een grondige reiniging en conservering van de apparatuur aan boord en bleek een grotere uitdaging dan in eerste instantie werd voorgesteld. Omdat cliënt de stroomtoevoer al tot een minimum had beperkt, konden de twee Polygon-technici hun gebruikelijke reinigings- en droogapparatuur niet gebruiken. In plaats daarvan moesten ze het werk met de hand doen.

“Onze technici moesten zeer nauwkeurig werken in de controlekamer, de meldkamer en de energieruimte, omdat die allemaal gevoelige apparatuur bevatten die uiterst voorzichtig moest worden gehanteerd”, zegt Michel.

Polygon op zee

Gedurende twee weken bleven de twee Polygon-technici aan boord van een schip, samen met personeel van de opdrachtgever en onderaannemers die andere werkzaamheden op het platform uitvoerden. Dit creëerde een sterk gevoel van saamhorigheid, waarbij iedereen elkaar hielp en voor elkaar zorgde. Een voorbeeld hiervan was toen de technici van Polygon de opdrachtgever hielpen met het plaatsen van zonnepanelen om extra stroom te krijgen.

Nadat alle gebieden grondig waren schoongemaakt, was het tijd om te beginnen met het conserveringsproces van de apparatuur. Dit vereiste ook innovatief denken van Polygon. Normaal doen we dat met onze adsorptiedrogers maar daarvoor was onvoldoende stroom aanwezig.

“We besloten hetzelfde te doen als wanneer je goederen in containers over de hele wereld verscheept – we beschermden de gevoelige apparatuur met silicagel.”

Een schip vol silicagel, variërend van stukjes van een centimeter tot grote blokken, arriveerde bij het platform en de technici van Polygon gingen aan het werk. Alle gevoelige apparatuur is nu zorgvuldig beschermd om het zoute water en barre weersomstandigheden te weerstaan. Dit om corrosievorming te voorkomen en ervoor te zorgen dat de apparatuur later weer snel kan worden opgestart. Voor de zekerheid gaan ze over een jaar terug om alle gel te vervangen.

De opdrachtgever is meer dan tevreden met het werk van Polygon en heeft al andere potentiële offshore-opdrachten aangekondigd. “Als de gas- en olieprijzen blijven dalen, komen er discussies over het tijdelijk afsluiten van meer platforms. Als dit gebeurt, willen ze dat wij weer ter plaatse zijn om hun apparatuur optimaal te beschermen ”, besluit Michel van Sliedregt.

Contactgegevens voor meer informatie:

Else Veuger

Marketing en Communicatie coördinator

Else.veuger@polygongroup.com

06 82813631

Uitgelicht