Robothond Spot kan meer dan geinige dansjes

Spot is een behoorlijke bekendheid, zeker voor een machine. Zijn beroemdheid is te danken aan internet, omdat het apparaat iets kan dat lijkt op dansen. Spot is een instrument, en voor een bedrijf mogelijk een handig instrument want het werk dat de ingenieurs van Antea Group doen, inspectie van cruciale delen van de infrastructuur, is niet zonder gevaar.

Spot komt op plekken waar mensen niet zonder gevaar kunnen komen, waar mensen zich bezeren en robothonden niet. Het gezelschap moet verklaren akkoord te gaan met de risico’s die afdalen in de Erasmusbrug met zich meebrengen. De verderop gelegen Willemsbrug is van begin jaren tachtig. Wil je de binnenzijde van de hoofdliggers inspecteren, dan moet je door een smal luik een ruimte binnen van 1,60 meter hoog. Daar stuur je liever een hondachtig apparaat naar binnen dan een mens met gasmeters, terwijl er een collega buiten staat voor als er iets misgaat. Als daarbinnen iets gebeurt, ben je er niet zomaar uit.

Gevaar is vaker het argument om een apparaat in te zetten, in plaats van een mens. In 2018 werd de robotslang aangekondigd voor de inspectie van tanks voor de opslag van chemische stoffen. Ook wordt er nagedacht over kleine insectachtige robots om motoren van binnen te kunnen zien. Vooralsnog bleef het op prototypen, maar Spot niet. Vincent Bronder, die namens Antea Group als begeleider van de robothond mee ging, vertelde hoe hij het apparaat, met behulp van de camera in de ‘kop’ van Spot, een smalle ruimte achter de kelderwand binnen liet gaan en weer naar buiten. Vincent keek mee via de bediening van het apparaat, een bescheiden tablet met links en rechts joysticks voor duimen en wat knoppen. Het lijkt op een fors uitgevallen controller van een spelcomputer en draait op een versie van het Android-besturingssysteem van Google.

Spot maakt haarscherpe foto’s, goed genoeg om te zien of er een onschuldige krimpscheur in het beton loopt, of iets ernstiger.  Met Spot maakte Antea Group als eens een 3D-scan van een ruimte met een Lidar-scanner. Een computer kan de beelden dan analyseren en alvast suggereren welke bouten en moeren aan vervanging toe zijn.

Binnen de politie zal zoiets niet snel gebeuren. Dat komt niet ten goede aan de dienstbaarheid van de politie. Spot zou je alleen moeten inzetten in afgezette, veilige ruimtes. Ruimtes waar, bij wijze van spreken, geen hond is.

Bekijk hier de video van Antea Group innovatie – Spot.

 

Uitgelicht