Samen met Yokogawa op weg naar een Smart Factory 

Sinds februari 2020 is Yokogawa officieel ‘innovation partner’ van iTanks. Een van de nieuwste innovaties van Yokogawa is ‘JOIN’, een open IIoT-platform dat een totaaloplossing biedt op het gebied van consultancy, cloud, netwerk en sensoren. Het is een gezamenlijk platform van Yokogawa en Perfact Group. In 2019 hebben zij hun krachten gebundeld en het innovatieve Industrial IoT (IIoT) platform gelanceerd. Deze hechte samenwerking ondersteunt ook Yokogawa’s bedrijfsslogan ‘Co-Innovating Tomorrow’, omdat wij geloven in de kracht van samenwerking.

Met de komst van Industry 4.0 en nieuwe technologieën als slimme sensoren, big data, de cloud en het Industrial Internet of Things (IIoT), is er een digitale transformatie gaande die elk facet van de manier waarop plants werken, verandert. Door gericht data te verzamelen, te verbinden en te visualiseren, kan men afwijkingen identificeren en zelfs voorspellende analyses uitvoeren. Zo kan de bedrijfsvoering geoptimaliseerd worden en meer rendement gegenereerd worden.

IIoT biedt geheel nieuwe mogelijkheden rond preventief onderhoud. “Industrie 4.0 is geen keus, maar een múst,” zegt Frank Knobbe, IIoT Improvement Leader bij Yokogawa. “Fabrikanten die beginnen met nieuwe technologieën zoals Industrie 4.0 gaan alleen maar sneller groeien. Deze nieuwe technologieën zorgen voor meer efficiëntie en een beter vermogen om te reageren op veranderingen in de markt”.  Met de ‘plant van de toekomst’ bedoelen we dat het aantal bedrade apparaten langzaam zal worden overgenomen door IIoT, wat een enorm impact heeft op het OT-domein van veiligheidssystemen en instrumentatie”. Daarom zijn er diverse redenen om nu te starten met Industrie 4.0, aldus Frank. Het tekort aan technisch personeel is volgens hem een van de redenen. “Er zijn bedrijven die binnen enkel jaren 20% van hun personeel kwijtraken. Je zult straks dus met minder mensen nog meer werk moeten doen. Dat kan door verder te automatiseren”. 

Helaas is nu de adoptie van Industrie 4.0 in de industriële wereld nog relatief beperkt. JOIN richt zich daarom niet enkel op technologie, maar ook op ‘People’ en ‘Proces’. Met JOIN worden organisaties begeleid bij het vinden en beschrijven van potentiële use-cases, de justificatie van de business case, het trainen van werknemers, het aanpassen van werkprocessen, en overige Change Management gerelateerde zaken. Ook kan men met IIoT een hogere mate van betrouwbaarheid realiseren, zoals preventief en prescriptief onderhoud. Daarnaast kan IIoT flinke kostenbesparing opleveren. De uptime van de plant gaat omhoog en het energieverbruik omlaag.

Het verzamelen van data alleen is niet genoeg want er dient ook iets met die data te worden gedaan, zoals op zoek gaan naar afwijkingen – ‘anomaly detection’. Operators kunnen hiermee in een vroeg stadium inzicht krijgen in welke aspecten er in het proces niet optimaal lopen. Het is belangrijk dat de data én de resultaten uit die data geïntegreerd worden in de organisatie. Kortom, nieuwe technologie moet in de hele organisatie gedragen worden.

>> Benieuwd naar JOIN? Klik hier voor meer informatie.

Yokogawa is een van de grootste spelers in de wereld van industriële automatisering. Het Japanse bedrijf is opgericht in 1915 en richt zich op een brede range activiteiten op het gebied van metingen, regeltechniek en informatie. Hun industriële automatiseringssegment levert belangrijke producten, diensten en oplossingen aan een breed scala aan procesindustrieën, waaronder olie, chemische stoffen, aardgas, elektriciteit, ijzer en staal, pulp en papier.

 

Uitgelicht