Slimme helm begeleidt vakmens

Werkzaamheden op terminals en plants in de industrie zijn een combinatie van vakmanschap, veiligheid en vergunningen, wacht- en reistijden, productiviteit en administratie. In die combinatie zit ruimte voor verbetering. Hendrik Huisman, sector directeur bij SPIE, had daar een idee voor en besprak dat met iTanks. Met resultaat; de eerste tests met de Slimme Helm zijn een feit!

‘Als onze collega’s aan het werk zijn op een plant,  dan heb je nooit direct zicht waar ze zijn en hoever het werk is. Misschien loopt het werk wel uit of zijn ze sneller klaar dan je eigenlijk zou verwachten. Dat zie je niet op afstand. In het ergste geval heb je ook geen idee of iemand misschien bedwelmd is geraakt en al langere tijd op een plek ligt.’ Huisman schetst de afstand tussen de werknemer en het proces waar hij onderdeel van is. Hij vervolgt: ‘Ik kreeg idee: Als we de werknemer iets digitaals mee kunnen geven waar we zijn werkorder en zijn positie aan kunnen verbinden, dan weet je veel sneller of de persoon het werk heeft uitgevoerd en hoe lang hij bezig is geweest. Dat kan je koppelen aan de werkorder en deze veel sneller afwerken. Bovendien heb je automatisch een man-down functie.’ Dat idee werd besproken in een meeting met iTanks waar Spie al jaren een nauwe samenwerking mee heeft.

Na de meeting met iTanks ging het balletje snel rollen. Huisman: ‘iTanks heeft het project opgepakt en met partijen uit het netwerk een plan gemaakt voor een slimme helm en is er bovendien subsidie gekregen voor het uitvoeren daarvan.’ En om een lang verhaal kort te maken: er wordt getest!

De toekomstplannen voor de helm zijn uiteenlopend. Zo is het mogelijk om een trilsignaal af te geven aan de helmdrager zodra hij een zogeheten restricted area inloopt. Als hij daar nog niet mag zijn omdat de werkvergunning nog niet is afgegeven of omdat het proces nog niet is vrijgegeven, dan gaat de zoemer in de helm af. Het automatisch verwerken in de werkorders levert tijdwinst op en geeft ruimte voor ander zaken waardoor de effectieve sleuteltijd van de vakmensen omhoog kan; de processen worden effectiever. En het mooie is, het systeem werkt alleen als iemand zijn helm op heeft. Wanneer de werknemer het terrein verlaat, blijft de helm achter.

De link tussen werknemer, locatie en werkorder werkt ook voor de supervisor. Huisman: ‘Bij turnarounds en grote projecten lopen onze supervisors de hele dag langs werknemers en hun klussen om te bespreken hoe het gaat. Met een slimme helm kan een supervisor op elke plek zien welk werk er in de buurt is, of dat nog loopt of al klaar is en of hij er even langs moet voor inspectie.’ De mogelijkheden zijn legio maar eerst moeten de testen worden afgerond.

Zo is een goed idee snel vertaald naar een pakkende oplossing waarmee vakmensen hun effectiviteit kunnen vergroten.

 

Uitgelicht