Solar Team Twente naar zonneautorace in de Sahara

Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden voor het afgelaste wereldkampioenschap in Australië. In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen andere mondiale topteams. Deze rallyrace van ruim 2.500 kilometer dwars door de Sahara is een prachtig alternatief voor de race door de Australische outback, maar brengt ook veel nieuwe uitdagingen met zich mee.

De schok was eerder dit jaar groot voor Solar Team Twente. Editie 2021 van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, het WK voor zonneauto’s waar het team al vaak succesvol was, werd door corona afgelast. De droom voor het team leek grotendeels in duigen te vallen. De negentien studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij om een zonneauto van wereldklasse te ontwerpen en bouwen. Alle focus ligt daarbij op de race in Australië.

‘Dat er een streep ging door ‘Australië’, was een enorme klap voor het team,’ vertelt teamleider Colin van Laar. ‘Het doel waar we al een jaar naartoe werkten, leek weg te vallen. Daar waren we echt even kapot van. Tegelijkertijd was het tekenend voor dit team dat we de knop snel probeerden om te zetten. We zijn hard op zoek gegaan naar een alternatief en zijn niet gestopt met de productie van een zonneauto van wereldklasse. Daarmee liggen we goed op schema.’

Legendarische race door de Sahara
Dat alternatief is nu dus gevonden. Samen met rallyorganisatie Classic Events uit Vaassen initieerde het team uit Twente een nieuwe uitdaging in Marokko. De ruim 2.500 kilometer lange rallyrace onder de Marokkaanse zon gaat het uiterste vragen van de zonneauto’s en van de teams. De Solar Challenge Morocco wordt een legendarische rally van vijf etappes. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Het team dat de totale afstand het snelst aflegt, wint. De opzet verschilt daarmee van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko leggen alle teams dus dagelijks een etappe af van A naar B. Het concept is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Het deelnemersveld is nog niet volledig bekend, maar zeker is dat veel topteams aan de start verschijnen. De kans is groot dat andere Nederlandse topteams ook meedoen.

Ultieme test
De race in Marokko betekent een compleet nieuwe, ultieme test voor RED Horizon. Dat is de zonneauto van Solar Team Twente die momenteel in productie is. De auto is in eerste instantie ontworpen voor een vlak Australisch landschap. In Marokko zijn de hoogteverschillen groter. Het team zal haar racestrategie en koers daarom flink moeten wijzigen.
Judith Tel, strateeg en elektrotechnisch ingenieur van Solar Team Twente: ‘De nieuwe route en het onbekende landschap zijn voor het hele team een grote uitdaging. Het ontwerp van de elektromotor van RED Horizon moet herzien worden. Ook voor de strategie van de race beginnen we bij het begin en weten we nog niet wat ons precies te wachten staat. De evaluaties van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard. Solar Team Twente 2021 gaat pionieren in alle opzichten.’

Europees kampioenschap

Naast de Solar Challenge Morocco gaat Solar Team Twente ook weer naar de iLumen European Solar Challenge die in september plaatsvindt. Deze tweejaarlijkse 24-uurs race op Circuit Zolder in België vond ook plaats in 2020, maar de organisatie besloot om dit jaar een extra editie te organiseren. De komende maanden gaan de studenten hard werken aan hun nieuwe zonneauto en bereiden ze zich voor op de uitdagende races in Marokko en België. Hoewel de races nog steeds afhankelijk zijn van de coronamaatregelen en het reisadvies tegen die tijd, heeft het studententeam er vertrouwen in dat de races een groot succes zullen worden.

Over Solar Team Twente

Solar Team Twente is een studententeam van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente en staat in het teken van het zogenoemde “Challenge Based Learning”. De negentien studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië. Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van sponsoren en is nog opzoek naar bedrijven die het project willen ondersteunen.

Voor vragen aan Solar Team Twente kunt u contact opnemen met Mark van Eijk:

+31 6 1854 1440

m.vaneijk@solarteam.nl

Uitgelicht