Solar Team Twente op het podium na zenuwslopende 24 uurs race!

Vandaag is Solar Team Twente tweede geworden tijdens de 24 uurs race van de iLumen Solar Challenge (iESC) in België! Na een zenuwslopend slotfase werd de 24 uurs race pas in het laatste uur bepaald in het voordeel van het Belgische solarteam. Het Twentse solarteam deed dit jaar mee met RED E (zonneauto van 2019), terwijl RED Horizon (zonneauto van 2021) wordt klaar gemaakt voor de Solar Challenge Marocco. Omdat het huidige team druk is met de voorbereidingen voor die race, bestaat het team in België volledig uit alumni.

Strategie
Gedurende de 24 uurs race nam RED E het op tegen Europese tegenstanders met als doel zoveel mogelijk rondjes te rijden. Het Belgische en Twentse team gingen in de beginfase gelijk op, totdat duidelijk werd dat beiden voor een andere strategie gingen. Het is tijdens de race toegestaan om de zonneauto bij te laden. Waar Twente de keuze maakte om twee keer op te laden voor een hogere rondetijd, besloot België om slechts eenmaal te laden waardoor ze minder lang stil staan. Strateeg Marijn Kalter: “Kleine verschillen in vermogen kunnen in zo’n lange race veel verschil maken in de uitkomst.” Het is lastig te stellen wat de betere strategie is, mede omdat Twente een aantal keer de pits in moest voor klein onderhoud aan RED E. Een gescheurde band door losliggende onderdelen op het circuit moest worden vervangen en ook een stuurwissel was noodzakelijk. Ondanks het goede teamwork en de snelle pitstops, kon België langer doorrijden.

Eindsprint
Tijdens de slotfase van de race werd het heel spannend. Terwijl het Twentse solarteam de snelste rondetijden reed, moesten er nog een aantal rondes goed gemaakt worden wegens het bovengenoemde onderhoud. Uiteindelijk mochten alle inspanningen toch niet baten en moet Solar Team Twente genoegen nemen met een 2e plaats voor de 24 uurs race en een 3e plaats in het algemene klassement.

iLumen European Solar Challenge
De iLumen European Solar Challenge is de enige 24 uurs endurance race voor zonneauto’s. De race vindt plaats op het voormalige F1 circuit Circuit Zolder in België. Tijdens de challenge mag elke zonneauto maximaal 2 stops maken om bij te laden.

Solar Challenge Morocco
Het huidige team van Solar Team Twente zit momenteel in Marokko met de nieuwste zonneauto, RED Horizon. Zij bereiden zich voor op de Solar Challenge Morocco, een alternatief voor de afgelaste Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hier zal het team het opnemen tegen topteams van o.a. de TU Delft en en de Rijksuniversiteit Groningen. Raceleider Thomas Jansink: “In 2019 was het team dichtbij de overwinning. Dit jaar gaan we voor revanche en gaan we met RED Horizon vol voor de winst!”. Op 25 oktober gaat de 2500 kilometer-lange race van start in kustplaats Agadir.

 

Uitgelicht