Terugblik op iTanks Innovatiecheck Selectietool Afsluiters

Wat is de beste afsluiter voor mijn toepassing?
Het antwoord op die vraag stond centraal bij de innovatiecheck voor een selectietool voor afsluiters op 5 november bij Port of Moerdijk.

Gino de Landtsheer schetste de waarde van het vraagstuk voor de industrie. Een juiste keuze verhoogt de betrouwbaarheid van het proces, een verkeerde keuze zorgt voor vertraging en extra kosten of verhoogt de kans op storing. Een juiste selectie van type, soort, afwerking, coating en alles dat er bij hoort is specialistenwerk. Die specialisten zijn schaars en bouwen ook vaak voort op eerdere ervaringen die niet persé de beste zijn. Colin Zegers van Itis toonde helder aan welke gevolgen een verkeerde keuze van een afsluiter kan hebben, en wat verkeerd is: Bijvoorbeeld een ‘goede’ afsluiter die op de verkeerde manier wordt toegepast, een afsluiter die niet goed getest is voor de toepassing, een ander product of een ander drukverschil dan de bedoeling was..

Er moeten heel wat vragen gesteld worden voordat de perfecte afsluiter is gekozen. Dat daar mogelijkheden toe zijn, vertelde Henk Hinssen. Met een indrukwekkende carrière bij Esso en een actieve rol bij het verzamelen en vertalen van kennis en ervaring kon hij vertellen over tools die eerder al succesvol zijn gemaakt voor andere sectoren en toepassingen. Ook daar blijkt dat veel kennis en goed doorvragen de sleutel zijn voor een effectieve tool. Tom Meulendijks van Steeltrace vertelde meer over het volgen van het juiste materiaal van fabriek tot en met de klant met Blockchain. Elke partij die produceert, bouwt, keurt of op een andere manier waarde toevoegt aan een afsluiter, kan in principe zijn acties registreren in de blockchain zodat de eindklant weet wat hij krijgt en krijgt wat hij heeft besteld.

Een belangrijke rol in het vraagstuk is ook weggelegd voor de leveranciers want hun hulp bij selectie is een belangrijke toegevoegde waarde. Maar ook daar geldt dat ze wel de juiste input moeten krijgen om een goed antwoord te kunnen geven.

Niels Herman van BFS legt u als aanjager van de bijeenkomst graag nog wat vragen voor:

Stel je voor dat de procesengineer heeft bepaald welke soort klep met welke afmetingen in een bepaald systeem geplaatst dient te worden.
1. Dan zijn de operating condities bekend
2. We weten dan druk, temperatuur en medium
3. We weten dan het soort klep of afsluiter.

De tool zou hem op weg kunnen helpen met de volgende vragen:

Vraag 1 wat voor soort klep of afsluiter wilt u?
Vraag 2 wat is de pondsklasse van de bijbehorende pipespec
Vraag 3 Hoe vaak wordt deze klep of afsluiter bediend, geef aan in strokes per dag
Vraag 4 wat zijn de operating condities waarin de klep of afsluiter moet functioneren vul in de druk in Bars, de temperatuur in graden Celcius en geef aan welk medium door de klep gaat
Vraag 5 Hoe kritisch is de service waarin deze klep of afsluiter opereert? (Proces kritisch maar ook de service)
Vraag 6 Wilt u deze klep of afsluiter hand of automatisch bediend hebben
Vraag 7 kies uit de volgende zaken mbt coating bediening, firesafe, emissies, enzovoort wat belangrijk is voor u.

Met deze gegevens kunnen we al aardig een beeld vormen van welke klep of afsluiter we gaan leveren en waar deze aan zou moeten voldoen.

De basic output zou nu kunnen zijn:
– Bestel de klep met die materialen en specificeer de volgende normen waaraan de klep moet voldoen: Design bediening emissies, firesafe, coating et cetera.
– Gebruik de volgende testcriteria en keurmerken (steekproef of 100%)

Voor een eerste scan lijkt dit een goed begin. Meedenken, meebouwen of feedback? Mail je reactie op deze lijst naar Niels.herman@bfsis.com

Uitgelicht