Toch snel internet voor bewoners circulair woonproject Centrada

Utrecht/Lelystad, 3 februari 2021, Cellnex, specialist en Europees marktleider op het gebied van wireless telecom infrastructuur oplossingen, heeft woonproject ‘Wonen bij LARS’ voorzien van een internetvoorziening, door middel van een straalverbinding. Totdat de definitieve voorzieningen zijn gerealiseerd, hebben de bewoners hierdoor toch direct snel en stabiel internet.

In zeer korte tijd oplossing voor hoge woningnood
Net als in veel andere gemeenten, is de behoefte aan huisvesting voor woningzoekenden die met spoed op zoek zijn naar woonruimte in Lelystad groot. Met het woonproject ‘Wonen bij Lars’ komt Woningcorporatie Centrada tegemoet aan de vraag om hier op zeer korte termijn een oplossing voor te vinden. ‘Wonen bij Lars’ bestaat uit 152 modulaire en circulaire woningen die deels al in de fabriek gebouwd zijn. Hierdoor ging de totstandkoming van het geheel op locatie ongekend snel. Op 16 september 2020 werd de eerste paal geslagen. Drieënhalve maand later namen de eerste enthousiaste bewoners hun intrek in het appartementencomplex.

Wonen bij LARS overzicht

Straalverbinding alternatieve internetvoorziening
Dat de nieuwe bewoners direct ook al over breedband internet konden beschikken, was geen vanzelfsprekendheid. De snelle realisatie van het project zorgde namelijk ook voor enkele uitdagingen. Zo hanteren nutsbedrijven hun reguliere traject en doorlooptijd, die nog niet is afgestemd op snelle bouw. Daarom moest gezocht worden naar een aantal tijdelijke voorzieningen. Voor snel en stabiel internet ging Centrada een samenwerking aan met Cellnex, specialist op het gebied van wireless telecom infrastructuren. 

Cellnex is onder andere eigenaar van de 24 telecom- en datatorens (ook wel televisietorens genoemd) in Nederland, waaronder die in Lelystad. Omdat het zicht tussen de toren in Lelystad en ‘Wonen bij LARS’ niet belemmerd wordt door bomen of hoge gebouwen kon eenvoudig en snel een straalverbinding worden opgezet. Voor de stabiliteit van de verbinding wordt gebruik gemaakt van een aparte frequentie, waarvoor een vergunning werd aangevraagd bij het Agentschap Telecom. IP-Connected, infrastructuur aanbieder, gespecialiseerd in datanetwerken, zorgde voor de apparatuur op de bewonerslocatie. 

Snelle uitrol
Ronald Gouwerok, manager Vastgoed bij Centrada, is blij met de samenwerking met Cellnex: ‘Internet valt in principe niet onder de primaire voorzieningen. Toch stond het voor Centrada als paal boven water dat een goede internetvoorziening onmisbaar is voor de bewoners. Maar het was niet eenvoudig om hier op  korte termijn een goede oplossing voor te vinden. De flexibiliteit, het meedenken en de snelheid waarmee de medewerkers van Cellnex het hele project binnen zes weken hebben gerealiseerd, zijn echt indrukwekkend.’

Prettig wonen
Met Wonen bij LARS wil Centrada bewoners niet alleen een fijn huis bieden, maar ook een thuis. Een community waar men naar elkaar omkijkt en van elkaar kan leren. Robin Verlangen, Commercial Director bij Cellnex Netherlands: ‘Met onze innovatieve telecommunicatie-oplossingen wil Cellnex meerwaarde toevoegen voor haar klanten en aan de maatschappij. Dit project is een prachtig voorbeeld van de manier waarop dit samenkomt.’

Over Cellnex Nederland
Cellnex Nederland is de eigenaar van 24 telecom- & datatorens en 800 masten in Nederland. Met inmiddels ruim 100.000 masten, verspreid over 12 landen, is Cellnex de grootste onafhankelijke provider van draadloze telecommunicatie- en broadcasting infrastructuur in Europa.

Over Centrada
Woningcorporatie Centrada werkt in Lelystad aan betaalbaar wonen en een duurzame kwaliteit in buurten waar mensen zich thuis voelen. Centrada heeft in de stad een unieke positie. Bijna alle sociale huurwoningen zijn in haar bezit (bijna 9.000 verhuureenheden). Daarom heeft de corporatie een grote verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van wonen in Lelystad. Meer informatie: www.centrada.nl.

Over IP-Connected
IP-Connected is een infrastructuur aanbieder, gespecialiseerd in datanetwerken. Over deze datanetwerken worden allerhande (cloud)diensten geleverd zoals onder andere internet en hosted telefonie. Sinds vorig jaar is IP-Connected verzelfstandigd vanuit het moederbedrijf Leertouwer (al meer dan 90 jaar een begrip in de elektrotechnische branche). Samen met partner Cellnex exploiteert IP-Connected haar eigen datacenter vanuit de Cellnex toren in IJsselstein. Door de nauwe samenwerking tussen beide partijen is het mogelijk om dit soort mooie projecten snel te voorzien van een betrouwbare internetverbinding.

Uitgelicht