Twentse zonneauto na dynamische eerste racedag op tweede plek in Solar Challenge Morocco

Solar Team Twente heeft na de eerste etappe in Marokko de tweede tijd van 7 uur en 39 minuten op een parcours van 475 kilometer neergezet. Het team plaatst zich daarmee volgens de eerste berekeningen 17 minuten achter het Belgische team, dat momenteel eerste staat in Solar Challenge Morocco. Zonneauto RED Horizon ging vandaag als vierde van start in Agadir. Rond 18:00 arriveerden de teams veilig in Zagora.

Trots
Coureur Tim Traas reed vandaag de start van de etappe en is trots op het team en RED Horizon. Traas: “Eindelijk mochten we vandaag van start in de race waar we lang voor hebben gewerkt. Het was ontzettend gaaf om de eerste etappe te mogen rijden. Ik denk dat we als team heel erg trots kunnen zijn op het eerste resultaat!”

Spannend begin
De race verliep vandaag met ups en downs voor het Twentse studententeam. Vlak na de start moest het team enkele minuten stoppen. “Een mechanisch probleem zorgde ervoor dat we net buiten Agadir langs de kant van de weg moesten staan. Dit duurde enkele minuten, maar dit was helaas genoeg voor twee ander teams om ons in te halen. Gedurende de dag hebben we vervolgens vier concurrenten ingehaald, waaronder Groningen en Delft. Dit is een fantastisch resultaat!“ vertelt raceleider Thomas Jansink. Twente heeft daarmee de snelste tijd afgelegd van de Nederlandse teams in de eerste etappe en heeft een voorsprong van ongeveer 18 minuten op het team uit Delft.

Onverwachte situaties
Het is voor het eerst dat de zonneauto’s de route van Solar Challenge Morocco rijden. Het team uit Twente heeft de route al eerder verkend voor een goede voorbereiding. “We kennen de route inmiddels. Maar als je dan toch echt met de zonneauto door het Marokkaanse landschap rijdt, moet je inspelen op onverwachte situaties zoals verkeerdrukte, stevige wind en wilde dieren. Het inspelen op dit soort situaties maakt deze race extra dynamisch,“ aldus teamleider Colin van Laar. Morgen rijden de zonneauto’s tijdens de tweede etappe naar Merzouga. “We rijden morgen door de bergen. Dit brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee en is zeker de zwaarste etappe van de vijf,” vertelt Van Laar.

Over Solar Challenge Morocco
Op maandag 25 oktober begon Solar Challenge Morocco waarin zelfgebouwde zonneauto’s in vijf etappes verspreid over vijf dagen ruim 2.500 kilometer door de diverse Marokkaanse landschappen moeten afleggen. De opzet verschilt dit jaar van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko zijn er etappes met een vaste start en finish, een concept dat vergelijkbaar is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Het team dat de totale afstand in de kortste tijd aflegt, wint. Tijdens de race strijdt het Twentse studententeam tegen teams uit onder andere Groningen, Delft en Leuven. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Op vrijdag 29 oktober is de finish.

Uitgelicht