'Verandering is de enige zekerheid die we hebben' | iTanks

‘Verandering is de enige zekerheid die we hebben’

Namens het gehele team van iTanks wensen wij je een gelukkig nieuwjaar vol inspiratie en innovatie. Voordat we doorsnellen naar het nieuwe jaar gaan, kijken we nog even terug naar 2017. Want vergeet nooit om stil te staan bij je successen, groot of klein…

2017 – Dé highlights

Wat 2017 ons bracht behalve de haperende motor van Max Verstappen, de langste formatie ooit in Nederland, de winst van Tom Dumoulin, het kampioenschap van Feyenoord (als Rotterdams bedrijf mogen we die natuurlijk niet vergeten ;- ) en de langverwachte verloving van Prins Harry. Een greep uit onze successen;

  • > 57 events,
  • meer dan 1500 gasten op RDM Rotterdam,
  • 300m2 aan VR & AR beursvloer met partners op Maintenance NEXT,
  • verhuisd naar een nieuw pand met mogelijkheid tot flexwerken,
  • uitbreiding van het team,
  • start Disruptive Talents – innovatieprogramma met studenten
  • nog intensievere samenwerking met RDM Rotterdam in de vorm van RDM Port Developer,

2018 – ‘Cor, wat gaat 2018 ons brengen?’
2018. Hoe gaat jouw jaar eruit zien? Wat zijn jouw verwachtingen? Ik vroeg het Cor van der Linde, founder en CEO van iTanks. ‘Welke trends zie jij om je heen, wat kom jij zoal tegen op je pad en wat is jouw visie op 2018?’ Een kijkje in zijn wereld, eentje die we dit jaar vaker gaan nemen.

‘Verandering is de enige zekerheid die we hebben’

Cliché maar zo waar; de tijd vliegt. Nog niet eerder is onze wereld zo onderhevig aan snel opeenvolgende veranderingen. Iets waar de mens van nature huiverig voor is, noem het angst. Angst voor het onzekere. ‘Maar’, zegt Cor, ‘verandering is de enige zekerheid, die we hebben in het leven.’ En gezien de vele veranderingen in de maatschappij kunnen we wel stellen dat we er niet aan ontkomen. Maar waar begin je? Het antwoord daarop is makkelijk. Veranderen begint namelijk bij willen. Je moet het vooral gaan doen. In één keer veranderen gaat niet. Het gaat gepaard met kleine stapjes en gedurende het veranderproces kom je tot nieuwe inzichten.

De veranderingen van 2018 – disruptieve technieken
Het jaar 2018 staat wat ons betreft in het teken van disruptieve technieken. Voor degene die nog onbekend zijn met de term disruptie, letterlijke betekenis is verstoring of ontwrichting. Disruptieve technieken maken dat markten worden opgeschud door organisaties met verrassende diensten en producten. Denk aan Tesla, Uber, HelloFresh, Amazon.

Digitalisering
Het internet staat aan de basis van veel van deze technieken. Een van de grootste veranderingen qua disruptieve techniek is de digitalisering. Computers en de nog steeds toenemende rekenkracht ervan maakt het mogelijk om van grove data zinnige data te maken. We bevinden ons momenteel midden in deze verandering en gaan met een razend tempo. Nog even en de computer maakt zelf de AutoCAD tekeningen om een voorbeeld te noemen. Op korte termijn zijn dit soort veranderingen een zege, want we kunnen meer werk verzetten met dezelfde mankracht. Het brengt efficiëntie, betere kwaliteit. En het helpt om transities die we nu doormaken te overleven als het nodig is. Het geeft je de tijd die je nodig hebt om te kunnen veranderen. En zelfs de mogelijkheid om optimale resultaten te behalen in tijden van minimale budgetten.

Thuis een ipad, op kantoor de balpen
Veel bedrijven lijken hier echter niets voor te voelen. We hebben het erover op de werkvloer, maar schakelen uiteindelijk over naar de orde van de dag, business as usual. We zitten met z’n allen een beetje te slapen! Thuis is alles geautomatiseerd, op kantoor komt het kladblok en de balpen weer tevoorschijn. Het idee dat gevestigde organisaties niet verpletterd kunnen is onterecht. Kijk naar V&D of nog een recenter voorbeeld Nokia. Tal van gevestigde organisaties hebben de grootste moeite om aan te klampen. Een gebrek aan wendbaarheid en dus te weinig innovatie zijn de grootste boosdoeners. En dat is allemaal niet nodig! Willen en beginnen met veranderen. En gedurende het verandertraject en de nieuwe inzichten die dit met zich mee brengt, komen er nieuwe kansen. Kansen waar je eerst niet bewust van bent. En die bewustwording is belangrijk gedurende het gehele traject. Al die kleine stapjes, ieder succes is belangrijk.

Robotica
Op de langere termijn is Robotica een interessante ontwikkeling. Het heeft veel overlap met digitalisering. Van daaruit wordt tenslotte de software aangeleverd en de slimme apparaten aangestuurd. En het kan heel simpel zijn. Waar het eigenlijk op neer komt is dat robotisering het leven comfortabeler maakt. Denk bijvoorbeeld aan de robot, die biertjes tapt. Geen barpersoneel meer nodig. Dat dit banen kost is zeker, maar al deze veranderingen schept nieuwe werkgelegenheid.

 

Interessante ontwikkeling
Een ontwikkeling, die nog in de kinderschoenen staat maar daardoor niet minder interessant. Eentje ter inspiratie; Artificial Intelligence. Dit werkt niet meer op historische gegevens, maar op actuele informatie. Een inspirerend voorbeeld hiervan is het voorspellen van uitbraken van het Zika virus met drones. In Brazilie onderzoeken drones het gedrag van muggen. Aan de hand van het gedrag kan de volgende uitbraak van dit virus voorspeld worden. Dit is momenteel in testfase, een bijzonder interessante ontwikkeling. Wie weet wat dit ons gaat brengen in de toekomst…