Vonkvrij slijpen, snijden, opruwen en stralen in ex-zones

‘Sinds in het begin van 2020 de richtlijnen voor veilig werken in Ex zones zijn aangescherpt, is de interesse voor onze gereedschappen sterk toegenomen’ Diederik Hoogendoorn van de Perspect Group legt uit waar de interesse vandaan komt.

‘We leveren totaaloplossingen voor het repareren, onderhouden en verbeteren van machines, installaties en gebouwen. Ook in Atex of EX zones. Speciaal voor die toepassingen hebben we bij Perspect Industrial Products twee merken namelijk: Allmet Safety Tools en Pinovo.’vertelt Hoogendoorn. Beide merken hebben gepatenteerde technologie op het gebied van slijpen (Allmet Safety Tools) en vacuümstralen (Pinovo). Beide productlijnen zijn ATEX gecertificeerd. En dat is vrij bijzonder, zeker omdat daarmee het hele traject van aanvragen van heetwerkvergunning, opstellen van tenten, de-zoneren en alles dat daar bij hoort overbodig is geworden.

Allmet Safety Tools
Met het gereedschap van Allmet Safety Tools kunnen slijp, snij en opruwwerkzaamheden uitgevoerd worden in Atex/ EX zones. Het vonkvrije opruw gereedschap voldoet aan SSPC – SP 3 & SP 11-norm of hoger en combineert dat met een laag geluidsniveau en een zeer lange levensduur. Alle materialen zijn EX-gecertificeerd door DNV als koud werk in Gas Zone 1 en 2.

De vonkvrije gereedschappen bestaan voor meer dan 95% uit wolfraamcarbide. En dat scoort hoger dan 9,7 op de Rockwell-hardheidsschaal; de hardheid is ongeveer te vergelijken met die van een diamant. De “tanden” op de koppen verwijderen materiaal bij elk contact. Doordat ze niet over het oppervlak glijden en met lagere rotatiesnelheden (slechts 800 – 3000 rpm) wordt gewerkt, ontstaat er minder warmte. De kop van wolfraamcarbide is vast gelast aan een koperen koppeling die geen vonk kan maken.

Perspect Industrial Products werkt samen met 123ATEX, dit zijn onafhankelijke specialisten die adviezen geven over alle ATEX-gerelateerde onderwerpen aan klanten binnen de zware industrie.

Pinovo
Voor straalmachines waarmee in Ex-zoneringen gestraald kan worden, biedt Perspect het merk Pinovo. De straalmachines werken doormiddel van een vacuumsysteem; het is dus als het ware een stofzuiger en straalmachine tegelijk. Met verschillende adapters die compatible zijn op de straalslang kan iedere type geometrie gestraald worden. Zo kan er voor het stralen van leidingen gebruik gemaakt worden van de PicoPipe en maakt de PiConnect het mogelijk om ieder type straaloppervlakte te stralen. Uiteraard zijn alle adapters en toevoegingen ATEX gecertificeerd voor zone 1 en 2.Dankzij het vacuüm systeem wordt het grit en afval gelijk opgevangen, dit biedt operationele voordelen voor omliggend apparatuur, maar natuurlijk ook veiligheidsvoordelen voor de operator.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Perspect Group.

 

Uitgelicht