Yokogawa investeert in software voor betrouwbare en stabiele stroom door hernieuwbare energiebronnen

Supersnelle besturingssoftware van PXiSE maken een geoptimaliseerde energiedistributie, veerkracht van het elektriciteitsnet en een hoger rendement op assets mogelijk.

Yokogawa heeft alle uitstaande aandelen verworven van softwareontwikkelaar PXiSE Energy Solutions LLC. Met hun oplossingen kunnen nutsbedrijven en andere netbeheerders betrouwbare en stabiele stroom door hernieuwbare energiebronnen en gedistribueerde energiebronnen (DER’s) real-time beheren. Door deze overname bouwt Yokogawa voort op zijn monitoring en controle capaciteiten. Hiermee worden energieopwekkingsfaciliteiten en klanten geholpen in de sectoren voor elektriciteitstransmissie en -distributie hun doelstellingen voor schone energie te bereiken.

Hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon zijn cruciaal voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, maar de opgewekte stroom is onvoorspelbaar omdat ze worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Het vereist ook een veel groter aantal eenheden verdeeld over een groter gebied om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken als een conventionele elektriciteitscentrale. Bovendien worden energieverbruikers zelf energiebronnen als ze zonne-energie en batterijopslagsystemen installeren. Deze factoren veranderen de aard van het net dat door nutsbedrijven wordt beheerd.

PXiSE werd in 2016 gestart op basis van het idee dat real-time gegevens van het net in combinatie met kunstmatige intelligentie, nutsbedrijven helpen bij het beheren van het snel toenemende aantal gedistribueerde energiebronnen dat elk jaar online komt. Sinds het bewijzen van dit concept heeft het bedrijf meer dan één gigawatt aan projecten geleverd in de VS, Azië en Oceanië, waardoor klanten zowel hun netbeheer- als emissiedoelstellingen kunnen bereiken. Voorafgaand aan de overname was het bedrijf een dochteronderneming van Sempra, een in de VS gevestigd energie-infrastructuurbedrijf, en was het gedeeltelijk eigendom van een dochteronderneming van Mitsui & Co., Ltd.

PXiSE’s Active Control Technology (ACT) is een geautomatiseerd softwareplatform voor netbesturing dat bestaat uit hybride energiecentralebesturingen, microgrid-besturingselementen en een gedistribueerd energiebeheersysteem, waardoor holistische systeemoptimalisatie wordt bereikt door de integratie van groepen DER’s naast traditionele netcomponenten mogelijk te maken. Het kan ook de efficiëntie en productie van hernieuwbare energie op nutsschaal maximaliseren. De gepatenteerde ACT levert een hogere betrouwbaarheid dan conventionele bewakings- en besturingssystemen voor energiesystemen dankzij de snelle meting en regeling, die naadloze overgangen van energiebronnen mogelijk maken. Integratie van externe datasets en voorspellende prognoses ondersteunen kosten- en winstoptimalisatie.

In de energiesector heeft Yokogawa tientallen jaren ervaring in het leveren en optimaliseren van besturingssystemen voor conventionele energiecentrales over de hele wereld, en Yokogawa’s controllers en industriële IoT-softwareplatforms ondersteunen faciliteiten voor het opwekken van hernieuwbare energie en energiebeheersystemen voor gebouwen, fabrieken en gemeenschappen. De toevoeging van PXiSE aan de Yokogawa Group stelt het bedrijf in staat om wereldwijde klanten die betrokken zijn bij energietransmissie en -distributie te helpen de steeds meer gediversifieerde energievoorzieningsketen beter te beheren, de inzet van hernieuwbare energieactiva te maximaliseren en uiteindelijk betaalbare, betrouwbare en duurzame vormen van energie te leveren.

Over Yokogawa
Yokogawa biedt geavanceerde oplossingen op het gebied van metingen, regeltechniek en informatie aan klanten in een breed scala van industrieën, waaronder energie, chemicaliën, farmaceutische producten en voedingsmiddelen. Yokogawa pakt problemen van klanten met betrekking tot de optimalisatie van productie, activa en de toeleveringsketen aan met de effectieve toepassing van digitale technologieën, waardoor de overgang naar autonome activiteiten mogelijk wordt. Yokogawa, opgericht in Tokio in 1915, blijft werken aan een duurzame samenleving via haar 17.500 werknemers in een wereldwijd netwerk van 119 bedrijven in 61 landen.

 

Uitgelicht