Interview: CSRD bovenaan de prioriteitenlijst
Beursgenoteerde en grootbedrijven moeten eraan geloven: zij moeten hun duurzaamheidsstatus, en de verduurzamingsstappen die zij én de bedrijven in de supply chain zetten, rapporteren aan de EU. De CSRD wetgeving – of: de Corporate Sustainability Reporting Directive – stelt dat beursgenoteerde en grootbedrijven een duurzaamheidsrapportage in het jaarverslag moeten includeren. Welke verduurzamingsstappen zetten zij én de bedrijven in hun supply chain?
CSRD is bovenaan de prioriteitenlijst van veel van deze bedrijven komen te staan. Daarom zijn er organisaties opgezet om hen hierin te adviseren, o.a. de CSRD Helpdesk, en zijn er evenementen opgezet om lessons learned met elkaar te delen, zoals de CSRD Day. iTanks’ partner Salacia Solutions en 2 Impact helpen bedrijven om duurzame ambities waar te maken en op de juiste manieren te rapporteren. Kees Kerstens, co-founder van Salacia Solutions, helpt ons door CSRD heen en vertelt hoe het bedrijf op de CSRD Day licht in het donker schijnt.
Waar is Salacia Solutions actief in?
Ons softwareplatform helpt bedrijven met het maken van duurzaamheidsrapportages op basis van data die duurzaamheidsprestaties beïnvloeden. Denk aan hoeveel energie, water en grondstoffen het bedrijf gebruikt; hoeveel medewerkers deze telt; hoe zij omgaat met materialen, et cetera. De bedrijven delen de data op het platform en wij zorgen dat dit netjes in het door de EU opgestelde format komt te staan op een manier die gemakkelijk is te controleren door de accountant.
Voor wie gelden de CSRD criteria exact?
CSRD geldt voor het grootbedrijf en beursgenoteerde bedrijven. Laatstgenoemde moeten al over boekjaar 2024 rapporten, de overige bedrijven vanaf boekjaar 2025. Criteria hiervoor zijn: 50 miljoen euro omzet; 25 miljoen balanstotaal; minimaal 250 medewerkers; en het hoofdkantoor moet in Europa gevestigd zijn. Wanneer je voldoet aan deze criteria moet het duurzaamheidsrapportage geïntegreerd worden in je jaarverslag. Eerst stond dit los van elkaar. De samenvoeging van de financiele jaarrekening met de duurzaamheidsrapportage heeft er voor gezorgd dat CSRD hoog op de managementagenda is komen te staan.
In hoeverre worden overige bedrijven beïnvloed door deze wetgeving?
Er bestaat wetgeving die geënt is op de supply chains: waar haal jij je grondstoffen en materialen vandaan en wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat er geen duurzaamheidsrisico’s optreden in de ketens? De zogenaamde CSDDD-wet wordt daarmee een belangrijke factor voor (MKB) bedrijven in de supply chains van grote bedrijven. Deze grote bedrijven kunnen en zullen gegevens bij de (MKB) bedrijven opvragen en mogelijk praktische stappen eisen om aan hun eigen duurzaamheidsrapportage te kunnen voldoen. Ook is het handig voor de grotere bedrijven om te weten waar in de keten de belangrijkste klimaatemissies precies plaatsvinden.
Wordt er op deze manier niet veel geëist van de kleinere bedrijven in de keten?
Om (MKB) bedrijven hierbij te kunnen helpen, heeft Brussel een vrijwillig MKB standaard gemaakt, een soort CSRD light: minder uitgebreid, met minder indicatoren en niet wettelijk verplicht. Deze wordt gemaakt op basis van proportionaliteit. Het voordeel hiervan is dat de ‘CSRD-olievlek’ in Europa groter wordt en meer en meer inzicht ontstaat in waar onder andere klimaatemissies in de ketens plaatsvinden!
Salacia Solutions is, samen met 2Impact en Ploum én met medewerking van iTanks, medeoprichter van de CSRD Helpdesk. Wat doet deze helpdesk?
De CSRD Helpdesk is gelanceerd omdat we zagen dat veel Rotterdamse ondernemers vragen hadden over dit thema. Is CSRD voor ons bedrijf van toepassing? Wat betekent het en hoe moet ik hiermee de slag? Binnen het iTanks netwerk hebben wij gezegd: laten we een laagdrempelige helpdesk maken waar deze bedrijven heen kunnen. We organiseren hier evenementen omheen en laten zien waar je je vragen kunt stellen. Sinds begin 2024 hebben wij enkele sessies georganiseerd en na de zomervakantie vinden weer nieuwe sessies plaats. Belangrijk, want de tijdsdruk neemt voor veel bedrijven toe.
Om bedrijven verder te informeren en op weg te helpen, is de CSRD Day ontstaan. Deze vindt plaats op 12 november in Nieuwegein. Hoe is Salacia Solutions hierbij betrokken?
De CSRD Day is in het leven geroepen om onderling ervaringen te kunnen delen. Met name beursgenoteerde bedrijven, die al veel lessen geleerd hebben en weten wat de struikelblokken zijn, kunnen de niet-beursgenoteerde grootbedrijven verder helpen. Door bedrijven samen te brengen, wil men voorkomen om dezelfde fouten te maken en de makkelijkste weg naar het einddoel aan te geven. Salacia Solutions en 2 Impact geven een presentatie over eigen voorbeelden van de CSRD reis van hun klanten. Ook staan wij op de informatiemarkt als mensen meer willen weten en lopen wij rond om bij bedrijven op te halen waar zij nu tegenaan lopen.
Hoe kunnen bedrijven op deze dag van elkaar leren?
Een belangrijk onderdeel van de CSRD Day is de CSRD award, de prijs voor beste duurzaamheidsrapportage. Deze wordt overhandigd aan het bedrijf dat het beste onderweg is met de CSRD-rapportage, waardoor deze in het zonnetje wordt gezet om als leidend voorbeeld te dienen voor andere organisaties! Grootbedrijven kunnen veel leren van een beursgenoteerd bedrijf, vooral uit dezelfde branche, die al flinke stappen heeft gezet in haar duurzaamheidsrapportage. Duurzaamheidsdata wordt breed toegankelijk en openbaar, dat is een groot voordeel van de CSRD wetgeving.
Daarbij komt: wanneer je open en transparant met je duurzaamheidsdata omgaat, kunnen stakeholders, klanten, afnemers en investeerders deze data gebruiken en makkelijker kiezen voor een duurzamere leverancier. Dit opent nieuwe business kansen en kan zeker in je voordeel werken!
Voor meer informatie over de CSRD Day, kijk op https://www.csrdday.nl/
Nieuwsgierig naar de diensten van Salacia Solutions? Bezoek https://salaciasolutions.com/ of kom in contact met Kees Kerstens op LinkedIn.
Heb je vragen over jouw CSRD status? Raak in contact met de CSRD Helpdesk!