Interview: Bukom zet zich in voor ontwikkeling van haar personeel met de SLIM-Subsidie

De uitdaging geldt voor veel MKB bedrijven in de industrie: hoe houd ik de kennis en vaardigheden van het personeel up to date? Hoe zorg ik voor een onboarding die voor iedereen duidelijk en effectief is? Om leren en ontwikkelen in het MKB te stimuleren, is vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de SLIM-subsidie opgezet. MKB bedrijven krijgen de mogelijkheid om projecten op het gebied van scholing en ontwikkeling op te zetten. Als penvoerder van de subsidie begeleidt iTanks een subsidietraject met enkele partners uit het iTanks netwerk, zoals recycling- en reinigingsspecialist Bukom. In gesprek met Wim van de Meent, Directeur, en Veronica Bullée, Officemanager van Bukom, over hoe het bedrijf de SLIM subsidie gebruikt voor de ontwikkeling van haar personeel.  

 Allereerst: wat doet Bukom?

Wim van de Meent (W): Bukom is reinigings- en recyclingbedrijf met een sterke focus op de plantaardige sector. Daar worden ruwe plantaardige oliën verwerkt tot hoogwaardige, eetbare oliën voor de voedselindustrie. Bukom ondersteunt klanten bij het veilig, schoon en energiezuinig produceren, zonder verlies van waardevolle grondstoffen. Op deze manier dragen we bij aan duurzaam winstgevende bedrijfsvoering voor onze klanten.

Een groot deel van ons werk bestaat uit het verwijderen van reststromen, productresten en vervuilingen in opslagtanks en procesinstallaties. Het mengsel van product, vuil en water dat hierbij vrijkomt, verwerken we in onze recyclingfabriek in Heerhugowaard. Hier zetten we deze materialen om in grondstoffen voor biobrandstoffen zoals HVO, SAF en biogas. Dit vormt onze circulaire bijdrage: wat vrijkomt bij productie en reiniging krijgt zo een nieuwe, nuttige bestemming.

Bukom bestaat 40 jaar; zijn jullie altijd op een circulaire manier bezig geweest?

W: De afgelopen 40 jaar hebben we ons altijd gericht op het vinden van oplossingen die voor iedereen waarde toevoegen. Waar afval kosten met zich meebrengt, leveren grondstoffen juist waarde op. Wij zitten met de klant rondom de tafel en geven aan dat wij hun reinigingsbehoeften niet perse als afval zien.

Veronica Bullée (V): Door de groeiende vraag naar duurzame grondstoffen kunnen wij hoogwaardige reststromen effectief inzetten. Dit kan zelfs leiden tot situaties waarin de opbrengst van deze reststromen hoger is dan de kosten voor het leegmaken en reinigen. In zo’n geval profiteren klanten van een gratis reiniging.

Nu doet Bukom mee aan de SLIM subsidie voor MKB bedrijven, een project waarbij iTanks optreedt als penvoerder. Waar ligt jullie behoefte om aan dit project mee te doen?

W: De subsidie is een stimulans om bedrijven beter uitgerust te laten zijn voor het opleiden van hun personeel. Dit sluit heel erg aan bij de doelstellingen die wij geformuleerd hebben. Er is een tekort aan professionals in de recycling en reiniging. Er bestaan geen specifieke opleidingen voor, het is geen bekend beroep. Mensen rollen er vaak via-via in. De diversiteit in onze mensen is groot en toch werken we prima samen. Het individualistische machogedrag, dat soms past bij een stoer beroep als industrieel reiniger, proberen wij om te buigen naar elkaar helpen om beter te worden, Je bent pas stoer als je loyaal bent aan het team en een ander helpt groeien en ontwikkelen en niet als jij de sterkste en snelste bent die zijn eigen spelregels bepaald. We vinden het niet alleen belangrijk dat onze mensen veilig zijn; ze moeten zich ook veilig kunnen voelen, ongeacht onderlinge verschillen of eventuele problemen.

Naast praktisch opgeleide (v)mbo’ers werken er bij ons ook steeds vaker theoretisch opgeleide hbo’ers en academici die juist aangetrokken worden door het buitenwerk en de afwisseling in de sector. Al deze diversiteit aan instroom heeft ook impact op de mensen die al langere tijd in de branche werken, wat nieuwe dynamieken en kansen met zich meebrengt.

V: In de sector moet veel kennis worden overgedragen aan (nieuw) personeel. Zeker in het begin van hun carrière kost dit veel tijd geld en energie. Als je een deel op kunt vangen met een subsidie, is dat uiteraard fijn!

Waar is de omslag gekomen om gebruik te maken van de subsidie?

V: Wij recruiten actief buiten de markt. Daarbij loop je tegen het probleem aan dat je weinig tools hebt als bedrijf om nieuwe collega’s met geen ervaring alles nog te leren. Er ontstaan dus opleidingsbehoeften. En je moet je vaste team uitleggen waarom we dit doen. Dat helpt als er tools voor zijn: deze voorkomen dat je keer op keer hetzelfde verhaal moet vertellen.

W: Als je als bedrijf hard aan het groeien bent, is onboarding een serieuze zaak. Je wilt ook mensen met minder ervaring aan kunnen nemen, maar die selecteer je op andere eigenschappen dan praktische ervaring, zoals lerend vermogen, betrouwbaarheid en loyaliteit voor het team. Deze mensen moet je alles nog leren! Daarbij maken wij natuurlijk gebruik van alle opleidingen die er zijn, deze zijn vaak vooral gericht op veiligheid. Maar de grootste behoefte ligt bij praktische opleiding:  welke machines en materialen hebben wij en hoe gebruik je die, hoe communiceren en administreren wij, waar moet je allemaal op letten, en waarom vinden we veiligheid zo belangrijk .

Geldt de opleidingsbehoefte ook voor de mensen die al jaren bij Bukom werken?

V: Ook diegene die hier al een tijd werken, hebben baat bij opleiding. Al is het maar om te leren hoe je je nieuwe collega’s vertelt hoe alles moet. Trainen is ook herhalen. En ook binnen ons bedrijf zijn er verschillende meningen over wat de beste manier van reinigen en recyclen is. Wij willen graag één verhaal vertellen, één boodschap die nieuwe collega’s ontvangen: wat is nu de BUKOM standaard? Door  digitale vastlegging, kun je voor een eenduidig verhaal zorgen. En dit verhaal kunnen we steeds een beetje beter maken.

Jullie maken deel uit van de SLIM subsidie samen met andere bedrijven, namelijk WorldEmp en SPIE Nederland. Op wat voor manier zijn zij betrokken bij het project?

W: Wij delen onze ervaringen. SPIE Nederland zit bijvoorbeeld in hetzelfde werkveld, maar heeft een andere inrichting van het project. Haar manier van denken en de specifieke opleidingsbehoeften hebben parallellen met die van ons, zoals werken op hoogte en met vallende voorwerpen. Zo bestaat er een waanzinnige gemeenschappelijke deler voor iedereen die in een productieomgeving werkt, waar je samen gebruik van kunt maken.

Hoe ziet dit er praktisch uit?

W: SparkedOn is voor ons de partner die de opleidingstool bouwt. Zij brengt kennis over in specifieke microlearnings. Hun vaardigheid in hoe je van een verhaal iets maakt wat je over kan brengen op de ander is waardevol. Ook kijkt SparkedOn met een neutrale blik naar wat wij ons personeel willen leren. Bukom formuleert leerdoelen en verzorgt de informatie die geleerd moet worden. SparkedOn zet dit om in vraag en antwoord via gerichte modules. Wij proberen vooral te focussen op bedrijfseigen dingen, omdat we de verwachting hebben dat wij via SparkedOn ook gebruik kunnen maken van basismodules voor de productieomgeving. Wij willen eerst beginnen, daarna verbeteren: groot denken, klein beginnen zoals Cor van de Linde van iTanks ons ooit geleerd heeft.

V: Wij hebben samen gezocht naar de ideale combinatie van beeld en tekst. Het is een heel proces omdat we hoog willen mikken. Alles wat we weten, willen we eigenlijk gelijk toepassen. Maar dat gaat niet meteen. Het moet langs mensen met andere inzichten en ideeën. Dus hebben wij vrij snel met SparkedOn besproken dat de basis er moet zijn en het idee eerst goed moet worden overgebracht, daarna verbeterd en gefinetuned. Hoe meer modules je maakt, hoe beter het wordt. Het is interessant om te sparren met de andere partijen in de subsidie, over hoe zij bijvoorbeeld verschillen in cultuur benaderen met microlearnings.

V: Nu zijn wij vooral bezig geweest om te zorgen dat we de inhoud goed hebben. We hebben een interne werkgroep gemaakt van belanghebbenden binnen Bukom.

W: Het voordeel van Bukom is dat projectleiders en uitvoerders ook zelf verstand hebben van wat de buitenploeg doet en kunnen daarom waardevolle input geven. Er zit veel praktische kennis bij de leidinggevenden, we hoeven dus niet altijd alles bij de ervaren mensen van de buitendienst te halen, deze zijn immers al druk genoeg.

V: Wanneer wij informatie krijgen van de projectleiders en uitvoerders, vormen wij dit samen tot één verhaal en dit delen wij met SparkedOn. Zo wordt op dezelfde manier, met een ‘Bukom-sausje’, het verhaal verteld en herkennen de collega’s ook de stijl van Bukom. Deze is belangrijk en moeten we bewaken.

Hoe is de gewilligheid onder de collega’s om de modules daadwerkelijk te gaan doen?

V: Onder andere omdat we de laatste tijd veel nieuwe collega’s hebben gekregen, denken wij dat vooral de onboarding- en de basismodules gewaardeerd worden. Plus het feit dat zij de informatie uit de modules terug kunnen kijken. Als je ergens staat, en je weet iets niet meer, kun je de informatie terugvinden op het moment dat je dit nodig hebt. Vooral de nieuwe generatie leert op deze manier.

W: Wij hebben zelf zeker overtuiging dat de ervaren medewerkers iets hebben aan het bekijken van de modules. Al is het maar dat ze ons helpen de modules te verbeteren. Het geeft hier en daar puntjes op de i. Er zijn meerdere manieren om iets goed te doen. Wij kiezen voor één manier van werken en het is fijn dat we allemaal eenvoudig terug kunnen vinden welke manier dit is. Wij rollen het leerproces uit als: dit is voor de nieuwkomers en voor wie wil. Het wordt voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig. Je kunt ook terugzien hoe vaak en door wie een module is gemaakt en hoe goed hij is gemaakt. De kwaliteit van de module is zo goed te beoordelen. Dat maakt ook dat je zelf kritisch kijkt naar je eigen leerstof.

V: Bij het onboarden van collega’s willen we het gros van de modules door hen laten maken. Het stukje administratie en communicatie, wie wij zijn als bedrijf, de juiste bedrijfskleding: de standaard onboarding zaken. Je wordt vervolgens gekoppeld aan de uitvoerder en je ziet de eerste dingen tijdens werkzaamheden bij Bukom op het terrein. Hier worden eerst de zaken door de uitvoerder verteld en later kun je opnieuw naar de module kijken. De kracht zit in het herhalen. Wij zullen altijd actief de collega’s aansturen om de modules te bekijken.

Wat is jullie ideale einddoel?

W: Als wij als organisatie in staat zijn om iedere week een nieuwe medewerker hier te laten starten op een manier dat het voor de andere collega’s vanzelf gaat. Als dit project ons helpt dat we dat efficiënt en makkelijk kunnen doen, dan hebben we als Bukom een enorme stap gezet.

V: Hier wil ik aan toevoegen dat wij het als doelstelling zien dat iedereen dezelfde standaardinformatie en hetzelfde verhaal heeft gekregen, dat er geen verwarring meer bestaat en iedereen compleet en op de juiste manier wordt geïnformeerd, geholpen en ondersteund.

W: De bedrijfseigen dingen moeten rondzingen. Zoals onze volgorde in prioriteiten: 1) veilig 2) goed 3) snel. Onze ervaring is dat als we veilig werken en een goede kwaliteit leveren dat het werk dan ook vaak op tijd afkomt en dat willen wij graag overbrengen op onze mensen. Kernwaarden moeten gedeeld worden door iedereen. Als je dit herhaalt aan elkaar, hoor je het vaak terug. De boodschap overbrengen willen we automatiseren, maar het toetsen hiervan ligt bij de uitvoerders en collega’s. Je wilt het leren menselijk houden. De SLIM subsidie helpt hier zeker bij.

Meer informatie over Bukom vind je op de website.

Uitgelicht