Laatste testdag in Nederland voor Twentse zonneauto ter voorbereiding voor kampioenschap in Marokko

Solar Team Twente heeft haar laatste testdag in Nederland erop zitten. Het team van achttien studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion bereid zich voor op een race voor zonneauto’s in Marokko. Op de VAM-berg in Wijster (Drenthe) hopen zij hun nieuwe zonneauto RED Horizon optimaal te kunnen voorbereiden op het Atlasgebergte in Marokko, waar zij tijdens de race grotendeels doorheen moeten rijden.

Op 25 oktober is het zover. Het Twentse studententeam zal dan in kustplaats Agadir aan de start staan van de Solar Challenge Morocco, de meest prestigieuze race voor zonneauto’s die dit jaar zal plaatsvinden. Teams van de TU Delft en Rijksuniversiteit Groningen zullen ook deelnemen. De race in Marokko is een alternatief voor de afgelaste tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge, welke volgende maand weer in Australië plaats had moeten vinden.

De studenten van verschillende disciplines zetten anderhalf jaar hun studie opzij om zich volledig te richten op het ontwerpen en produceren van de meest efficiënte zonneauto. Met de nieuwe zonneauto RED Horizon zullen zij dus deelnemen aan de 2500 kilometer-lange race in Marokko. In deze race mogen de zonneauto’s alleen gebruik maken van zonne-energie.

Nieuwe race vergt nieuwe voorbereidingen
De 3000 kilometer-lange race in Australië is een grote uitdaging voor de studenten. Extreme hitte en snel veranderende weersomstandigheden hebben veel invloed op de strategische keuzes zij moeten maken. De nieuwe race in Marokko vergt grote aanpassingen. “We hebben het ontwerp van de hele aandrijflijn moeten herzien. De vele heuvels en bochten zijn hier de aanleiding van,” aldus Technisch Manager Reinoud Mulder. “Australië is relatief vlak. Over de gehele race van vijf dagen is het hoogteverschil niet meer dan 800 meter. In Marokko zullen wij op eerste dag al meer dan 1800 meter moeten stijgen, wat veel van de elektromotor vraagt.”

Om de zonneauto optimaal voor te bereiden op de hoogteverschillen in Marokko, heeft het team een testdag georganiseerd op de VAM-berg in Drenthe. De VAM-berg is een populaire locatie voor fanatieke fietsers. “De auto werkte als verwacht, of misschien zelfs beter. We hadden geen problemen om de heuvels op te komen. Onze aandrijflijn is compleet opnieuw ontworpen. De steile heuvels kunnen voor flink wat energieverlies zorgen, dus het is heel belangrijk om het systeem te optimaliseren voor deze omstandigheden,” zegt elektrotechnicus Thijs Alberts vol trots.

Twente gaat voor goud
Volgende week zullen de zonneauto en het team richting Marokko vertrekken. Het is voor de negende keer dat het solarteam uit Twente meedoet aan het kampioenschap voor zonneauto’s, maar tot dusver nog zonder overwinning. In 2019 was het team dicht bij de overwinning in Australië, totdat noodweer ertoe leidde dat zonneauto RED E, op dat moment koploper van de race, van de weg raakte. “Dit jaar gaan we voor revanche en gaan we met RED Horizon vol voor de winst in Marokko,” aldus de zelfverzekerde race leider Thomas Jansink.

Over Solar Team Twente
Solar Team Twente is een studententeam van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente en staat in het teken van het zogenoemde challenge-based learning. De achttien studenten zetten anderhalf jaar lang hun studie opzij en bouwen een door zonne-energie aangedreven auto aan de hand van de reglementen van het wereldkampioenschap in Australië. Dit doen zij om de grenzen van de techniek van tegenwoordig op te zoeken en te laten zien wat hiermee mogelijk is. Het studententeam financiert het project met de hulp van bedrijven.

Uitgelicht