Succesvolle Effective Flange Management sessie

‘Het is een groot probleem dat er geen vakmensen meer zijn.’

Dinsdag 24 april organiseerden we in samenwerking met BFS de inhoudelijke sessie Effective Flange Management in het Innovation Dock op RDM Rotterdam. Hiermee spelen we in op een zeer relevant thema, het belang van vakmensen op het gebied van flensmontage. Want alle aanwezigen waren het erover eens hoe belangrijk goed opgeleide monteurs zijn.

Het selecte gezelschap van een representatieve groep uit de industrie maakte het mogelijk om gericht en diep in te gaan op de materie tijdens het inhoudelijk gedeelte van het programma. Zo liet o.a. BFS zien wat het belang is van goed opgeleide monteurs en Peter Dijkgraaf van Dijkgraaf Support  hoe monteurs eenvoudig deel kunnen nemen aan een competentietest. De uitkomsten van deze tests kunnen worden gevalideerd in Digital Safety Passport. Dan blijft natuurlijk de vraag hoe; hou je de kennis actueel? Daarvoor heeft Sam Safety een e-learning tool voor. Ook deze mogelijkheden kwamen aan bod.

Daarna was het tijd voor de praktijk. En dat betekent werkpak aan en monteren maar.

Enkele reacties van aanwezigen;

‘Het is een groot probleem dat er geen vakmensen meer zijn. Vroeger werd er gebruik gemaakt van flens labels. Hiermee kon je zien wie welke flens heeft gedicht en bij fouten de juiste persoon aanspreken = lessons learnt. Dat is nu wel anders’

‘De competenties en certificering zou je niet moeten doen, omdat de overheid het verplicht. Dit moet je voor jezelf doen om het aantal incidenten te beperken en de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren.’

‘Er stond een goed inhoudelijk evenement en een representatieve groep uit de industrie, die aanwezig waren. Iedereen was het er over eens dat er competentie testen voor monteurs moeten komen. Het is een goede zaak dat het traject nog een vervolg krijgt.’ aldus Niels Hermans – BFS.

Uitgelicht