Cycloon

Bij lassen ontstaat giftige rook. In een tijdperk waarin we innovaties zoeken om gezondheid te waarborgen is het voor ons een logische stap om de cycloon te ontwikkelen in samenwerking met TNO en Translas. We bundelen onze comparatieve voordelen om zo de hoogste efficiëntie te kunnen bewerkstelligen.

De cycloon maakt gebruik van een oud filtreer principe. Bij het lassen komt giftige rook vrij. Deze rook wordt door de maar liefst 200 cyclonen opgenomen en vervolgens dusdanig gedraaid dat binnen in een daadwerkelijke cycloon ontstaat. Door deze cycloon vorm komen er krachten vrij die de minuscule, giftige deeltjes van de lasrook naar beneden trekken en deze opslaan in een handig opvangbakje. Doordat deze deeltjes worden onttrokken aan de bron, ontstaat er schone lucht die direct terug de atmosfeer wordt ingeblazen. Door de hoge efficiëntie van de cycloon neemt de lasser nauwelijks tot geen lasrook op, maar juist gezuiverde lucht wat bijdraagt aan een betere gezondheid van de lasser en zijn collega’s.

Het ontwerp is voortgekomen uit een bundeling van oude technieken. Nadeel van deze technieken is dat ze vaak te groot zijn en niet efficiënt genoeg. De afzuiging bevindt zich te ver van de bron, waardoor de lasser alsnog veel giftige lasrook inademt. In combinatie met de Extractor is dit verleden tijd. Deze lastoorts zuigt de lasrook bij de bron af en pompt dit meteen door naar de Cycloon.

De ruimte waar sommige lassers mee te maken krijgen is vaak beperkt, met conventionele systemen is dit zonder extra personen in te zetten onmogelijk. De Cycloon is klein en compact wat resulteert in een grote mobiliteit/inzet.

Uitgelicht