Sam Safety & TCC geven veiligheidskennis een boost

TCC (Training- en Cursus Centrum) en Sam Safety, tekenden op woensdag 23 mei jl. een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde toepasselijk in het trainingscentrum van TCC in Rotterdam. Dat was voor de gelegenheid kort omgedoopt tot industrieel partycentrum. De genodigden konden er zien hoe je via een Sam Safety training kunt leren over flensverbindingen. Daarnaast was er de mogelijkheid om door het trainingscentrum te lopen en via augmented reality te ervaren hoe virtuele medewerkers op een vorkheftruck reden of werkten met de hoge druk spuit.

Samen veilig werken realiseren
TCC en Sam Safety werkten al eerder samen voor een turnaround project in de Botlek en met succes. TCC verzorgde toen de praktijktrainingen en met Sam Safety werd op iPads de theorie getoetst. De visie van beide organisaties: ‘het veiligheidsniveau in de (high-) risk industrie vergroten’ vroeg om een verdere samenwerking. De door de SIR, SOG en Besacc (België) gestelde eisen aan risicovolle taken, uitgewerkt in het theoriemateriaal van TCC, worden nu omgezet naar korte digitale Sam traingen. Door de efficiënte aanpak met Sam is er meer tijd over voor de praktijk op de trainingsdag bij TCC.

Sam Safety en TCC leiden samen op voor de risicovolle taken. De korte, sterk gevisualiseerde trainingen, bieden mogelijkheden om op een plezierige manier vakkennis op peil te brengen en te houden én om risico’s voor de gezondheid, de veiligheid en het milieu te verminderen.

Grip op veilig werken via korte digitale trainingen
Sam Safety is ontstaan uit een samenwerking tussen TNO, iTanks en educatieve uitgeverij Malmberg. Sam biedt via een digitale leeromgeving korte 10-minuten trainingen voor de high risk industry in het algemeen en de petrochemische industrie in het bijzonder. De trainingen worden vaak samen met de klant/gebruiker ontwikkeld. De trainingen bevatten weinig tekst, de werkzaamheden worden gevisualiseerd met film, animaties en foto’s. Medewerkers onderhouden met deze korte trainingen hun kennis op het gebied van veiligheid en vergroten hun veiligheidsbewustzijn. Dit komt ten goede aan het dagelijks veilig werken en het voorkomen van incidenten. Ook kunnen zij zich via zo’n training in korte tijd voorbereiden op specifiek werk op een bepaalde locatie. Het aanbod aan trainingen wordt nu uitgebreid met die voor de risicovolle taken.

Gerenommeerd trainingscentrum voor risicovolle taken in de industrie
TCC is al vijftien jaar lang een gerenommeerd trainingscentrum voor opleidingen en trainingen op het gebied van risicovolle taken. Om incidenten te voorkomen, moeten werknemers die in risicovolle omgevingen werken, zoals de petrochemie, gekwalificeerd zijn om specifieke risicovolle taken uit te voeren. De kwalificaties zijn een aantal jaren geldig, waarna certificering opnieuw moet plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het genoemde werken aan flensverbindingen, gasmeten, werken met adembescherming of het veilig verplaatsen van lasten. TCC verzorgt deze trainingen, zowel de theorie als de praktijk. Zij zijn een geaccrediteerd exameninstituut: na de training maken de deelnemers aldaar ook het examen.

 

Uitgelicht