Van simulatie naar ervaring

Operatortraining in de controlekamer én in het veld

Als het goed is, is een draaiend proces een saai proces. Maar wat als een pomp faalt, een leiding scheurt of de plant opgestart moet worden. Daar kan je mensen op trainen met simulatoren. Maar train je dan iedereen?

Traditioneel worden alleen operators in de controlekamer getraind met een Operator Training Simulator. De echte installatie wordt echter bestuurd door operatoren in de controlekamer EN veldoperators: bewerkingen in de controlekamer bepalen samen met veldoperaties de prestaties van de installatie. Vooral tijdens het afhandelen van storingen, het starten van de installatie of het afsluiten ervan zijn veel veldbewerkingen vereist. In die gevallen is communicatie tussen alle betrokken exploitanten van cruciaal belang.

Waarom zou je de echte plant niet gebruiken voor realistische trainingen?
Verschillende leveranciers van operator training simulatoren spannen zich in om 3D virtuele werelden te ontwikkelen om de echte fabriek na te bootsen. Dit is mooi voor greenfield-fabrieken of voor als het team ver verwijderd is van de eigenlijke fabriek maar het blijft het een vorm van ‘serious gaming’ op zijn best. Waarom zou je de echte plant niet gebruiken voor realistische trainingen?

Mobatec heeft een tool ontwikkeld waarmee operators in de controlekamer samen met operators in het veld trainen. Hiermee wordt de omgang met de procesinstallatie integraal getraind en is aandacht voor wat wellicht de belangrijkste schakel is: de communicatie tussen de controlekamer en de veldoperators.

Tijdens de training gebruiken de operatoren van de controlekamer een exacte kopie van de echte DCS. Veldoperators voeren bewerkingen uit in het veld; niet op de echte apparatuur, maar via een ATEX goedgekeurd smart-device dat is verbonden met de Operator Training Simulator. Door deze integrale aanpak met techniek, proces én communicatie ervaren de gebruikers de impact van hun handelen. De tool van Mobatec integreert met alle gangbare DCS-simulatoren en uiteraard ook met de eigen OTS oplossing van Mobatec.

Kijk hier voor meer informatie: https://www.mobatec.nl/blog/introducing-real-reality-operator-training/

Uitgelicht