Weet goed wat je zoekt – In gesprek met Willem Maas van SubsidyCloud

Tijdens het iFinance Café op vrijdag 3 november, powered by iTanks, verbinden wij jouw financiële vraag met het aanbod van experts uit het iTanks netwerk om je op weg te helpen naar de juiste financiële middelen. Een van deze experts is Willem Maas, oprichter van SubsidyCloud.

Schrijf je in voor het iFinance Café op vrijdag 3 november via
deze link!

Vrijdag 3 november organiseert iTanks het iFinance Café waarin wij ondernemers samenbrengen met bedrijven uit het iTanks netwerk die verschillende financiële diensten aanbieden. Wat brengt SubsidyCloud naar het evenement?

iTanks en SubsidyCloud werken al een aantal jaar goed samen. SubsidyCloud geeft iTanks en haar netwerk inzicht in het subsidielandschap, op het gebied van duurzaamheid, educatie en innovatie. Regionaal, nationaal én Europees. Hierin werken we samen om investering en financiering voor projecten van bedrijven uit het netwerk te bewerkstelligen. Tijdens het iFinance Café willen wij het publiek meer inzicht bieden in de mogelijkheden die wij bieden voor het aanvragen van subsidies en deze te ondersteunen waar nodig.

Wat raad je een startende ondernemer aan als hij geen flauw benul heeft waar hij moet zoeken?

In eerste instantie moet een ondernemer goed in beeld krijgen voor welke activiteiten zij financiering aanvragen. Hoeveel geld is er daadwerkelijk nodig? Welk deel komt uit eigen middelen en wat blijft er over? Het is verstandig om eerst zelf goed te rade te gaan bij je eigen onderneming. Daarna stap je naar een adviseur die je verder kan helpen.

Welke adviseur bij je past, is belangrijk om te onderzoeken. Bekijk bijvoorbeeld eerst de website. Is de adviseur überhaupt actief in mijn branche? Soms moet je eerst in gesprek komen om te weten of de adviseur de juiste partner voor jou is. Vraag daarom ook na in je omgeving bij andere bedrijven: welke adviseur hebben zij gebruikt en kunnen zij aanraden?

Hoe helpt SubsidyCloud een ondernemer hierbij?

De eerste stap is kennismaking en de vraag voor welk(e) project(en) de ondernemer financiering nodig heeft. Daarna brengen wij in kaart wat de mogelijkheden zijn en maken we een inschatting van het subsidiepotentieel van de onderneming. Dit doen wij met een (vrijblijvende) quick scan. Vervolgens kunnen wij de aanvraag van een subsidie via subsidymanagement begeleiden. AE-WaveHexapod, waar spreker Johan Paulides het in zijn keynote over zal hebben, is een goed voorbeeld van een zeer innovatieve onderneming die wij hebben geholpen.

Wanneer heeft een onderneming subsidiepontentieel? Het sleutelwoord is hier vernieuwing. Als een ondernemer niet vernieuwt en ook niet de wensen heeft om te vernieuwen op het gebied van duurzaamheid, educatie of innovatie (bijvoorbeeld digitalisering), dan is er weinig beschikbaar. Zeg ook niet te vaak, “oh, deze subsidie zal wel niets voor mij zijn”. Check het vooral voor jezelf! Er zijn honderden mogelijkheden tot financiering, van subsidies vanuit je gemeente tot Europese subsidies.

Vind je dat het MKB genoeg beroep doet op de financiële mogelijkheden die jullie bieden?

Zeker, meer dan 90% van ons klantenbestand is MKB. Waar grotere bedrijven hier vaak eigen mensen voor hebben, hebben MKB’ers externe adviseurs nodig. Er moet potentie zitten in kleine bedrijven om door te groeien. Dan zijn er zeker mogelijkheden. De uitdaging zit hem in de tijdsbesteding: je moet als ondernemer de focus op je core business houden, maar tegelijkertijd ook ervoor zorgen dat je de subsidiekansen en -deadlines niet mist! Er zit tijd in het schrijven van aanvragen en verzamelen van de benodigde documenten.

Kun je voorbeelden noemen van subsidies die nu toegankelijk zijn voor je verduurzaming of digitalisering?

Ik kan twee voorbeelden noemen. De eerste is de MIT Haalbaarheidssubsidie. Dit is een subsidie op het gebied van innovatie, waarbij je €20.000,- kunt ontvangen voor een nieuwe dienst of product of een nieuw stuk programmatuur. Hier is het belangrijk de technologische vernieuwing aan te tonen én goed te onderbouwen wat je technologische en omzetpotentie is. Met andere woorden: hoeveel waarde kun je realiseren voor je eigen bedrijf én voor Nederland.

Een ander voorbeeld is op het gebied van educatie: de SLIM-regeling (€25.000,-). Deze subsidie is geschikt voor onder andere het professionaliseren van je HR afdeling, het opzetten van een functiehuis in je organisatie of interne opleidingen op te zetten. Maar wij vertellen je graag veel meer tijdens het iFinance Café op 3 november!

Schrijf je in voor het iFinance Café op vrijdag 3 november via deze link!

 

 

 

 

 

Uitgelicht