CIC & Venture Café, continu meten wat de community zoekt

Het Cambridge Innovation Center (CIC) bouwt innovatieve communities. CIC Rotterdam is onderdeel van de wereldwijde organisatie en biedt een flexibele werkomgeving voor ondernemers, start-ups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven waarbij community en elkaar ondersteunen de gemene deler is. Het Venture Café is gevestigd in het CIC, verantwoordelijk voor de community building en het maken van connecties tussen innovators. Niet alleen voor de eigen huurders, maar voor het hele Rotterdamse, Zuid-Hollandse en zelfs Nederlandse ecosysteem. In een interview met General Manager CIC, Joyce Kornet-Vreugdenhil en Executive Director Venture Café, Anoesjka Imambaks kwam ter sprake hoe de organisaties inspelen op de coronacrisis en wat hieruit voortkomt.

Essentie is hetzelfde, de uitvoer alleen anders
In 2016 kwamen CIC en Venture Café naar Rotterdam, wat de eerste internationale vestiging werd van het CIC. Sindsdien is de community gegroeid en hebben zo’n 240 innovatieve start- en scale-ups zich gevestigd op de vierde etage van het iconische Groot Handelsgebouw. Gemiddeld 300 bezoekers bezochten wekelijks het Venture Café om elkaar te ontmoeten en inspireren.

Op het moment dat de coronacrisis toesloeg, is er snel geschakeld om alles up-and-running te houden op een veilige en verantwoorde manier. ‘De bedrijven kiezen ervoor om zich bij CIC te huisvesten, juist om anderen te ontmoeten en elkaar te inspireren. Dit gebeurt nog steeds, alleen zien we dat er nu ook op andere manieren gebruik wordt gemaakt van onze werkomgeving’, licht Joyce toe. Al voor de intelligente lockdown adviseerde CIC de huurders om tijdelijk alleen functionele ontmoetingen op de werkvloer te laten plaatsvinden, waarbij iedereen zijn/haar eigen verantwoordelijkheid dient te nemen door afstand te houden en extra hygiëne maatregelen toe te passen.

Die afstand tussen team CIC onderling en richting de community leidde al snel tot creatieve oplossingen om toch verbonden te blijven. Zo werd er ‘online coworking’ in het leven geroepen, waarbij via een Zoom-meeting ingebeld kan worden om een uurtje gezamenlijk te werken en is er een portal opgericht waar team CIC proactief hulp aanbiedt aan de huurders.

Continu meten wat de community zoekt
Ook het Venture Café heeft een grote switch gemaakt, van 300 bezoekers per week op locatie naar een volledig online programma in maart en ondertussen een hybride vorm waarbij enkele bezoekers op locatie deelnemen en verder alles via livestreaming wordt uitgezonden. ‘Deelnemen aan online sessies wordt door sommigen wel als werken ervaren, dus hebben wij gevraagd waar behoefte aan is in de programmering. Dit bleek vooral te draaien om wellness, dus hebben wij onderdelen aangeboden als kookworkshops, yoga maar ook simpelweg met elkaar in gesprek gaan over Covid19 en de persoonlijke gevolgen’, vertelt Anoesjka. In de programmering wordt continu rekening gehouden met de wensen en behoefte van het publiek, zodat de events relevant blijven.

Het belang van een sterke community is in de tijd van corona alleen maar gegroeid. Juist ook corporates kijken naar organisaties als CIC / Venture Café om verbondenheid onder medewerkers en klanten te creëren. Daarbij luidt volgens Anoesjka altijd de uitnodiging ‘weet ons te vinden, wij denken graag creatief mee!’.

De hybride constructie van zowel de werkplekken als het Venture Café zal naar verwachting nog tot zomer 2021 blijven. Binnen die constructie wordt steeds gezocht naar nieuwe manieren om het ecosysteem met innovatie in contact te brengen. In de samenstelling van de programmering wordt gekeken naar trends, maandthema’s gebaseerd op de stadsagenda en de behoeften vanuit het ecosysteem. Voorlopig dus in hybride vorm, maar met de hoop en verwachting dat het Venture Café op donderdagen in 2021 weer vol staat en bruist van inspiratie, netwerk en kennisdelen. Tot die tijd sluit CIC en Venture Café zich aan bij de Rotterdamse slogan ‘we gaan door’.

Meer weten? Bezoek de website van CIC en Venture Café voor meer informatie.

Uitgelicht