De bruisende denktank

Regelmatig spreken wij af met tevreden deelnemers van het iTanks programma. Henrie van Buuren, manager business development & transitie bij Volkerrail, legt uit wat iTanks voor hem betekent in het oplossen van uitdagingen:“Het is een bijzondere tijd waarin veel staat te veranderen. Dan is het ideaal als je gebruik kunt maken van zo’n bruisende denktank als het iTanks netwerk.” Zelf heeft Henrie namelijk op succesvolle wijze gebruik gemaakt van het iTanks netwerk:

Een aantal jaar terug was er een uitdagend vraagstuk aan een brugdek waar VolkerRail het onderhoud op uitvoerde. Normaal gesproken bestaan brugdekken uit azobé planken waar een asfaltlaag op wordt aangebracht. In dit geval waren er geen hardhouten- maar aluminium planken. Na verloop van tijd ontstonden er problemen bij de bevestiging van deze planken. Na een afdoende noodreparatie zocht Van Buuren ook naar een oplossing voor de lange termijn.

Hij vertelt: “Ik kende iTanks al van mijn werkplek op RDM in Rotterdam. En na kort overleg hebben we samen met iTanks een brainstorm opgezet met collega’s, opdrachtgevers en met een groep verfrissende meedenkers uit totaal andere disciplines.” De brainstorm bestond uit een dagdeel met kennismaking en uiteenlopende sessies om tot een oplossing te komen. Aan het eind van de ochtend presenteerden twee van de vier groepen een nieuwe oplossingsrichting die bijna hetzelfde was. Van Buuren: “Daar zijn we op doorgegaan. Het idee hebben we uitgewerkt en proactief aangeboden aan de eigenaar van het kunstwerk. Die waren blij verrast dat we als aannemers ongevraagd met een oplossing kwamen. Het heeft vervolgens wel even geduurd voor het enigszins gemodificeerd gevalideerd is, maar dit jaar zijn de aanbevolen modificaties wel toegepast!”

Voor dit soort vraagstukken is het goed om branche-buitenstaanders mee te nemen in het vinden van een oplossing. Van Buuren: “Ik ben ervan overtuigd dat je zo de beste oplossingen krijgt. De buitenstaanders sluiten niet automatisch dingen uit op basis van eerdere ervaringen. En dat maakt het heel effectief.”

Uitgelicht