De Don Quichot vandaag in het AD!

Het is een van de grootste crowdfundingsacties in Nederland ooit. Vandaag begint het inzamelen van geld voor een schip dat chemicaliëntankers in de Rotterdamse haven schoon zuigt.

1,1 miljoen euro is er nodig, bovenop de miljoen euro die al is opgehaald bij het Havenbedrijf Rotterdam en havenondernemersorganisatie Deltalinqs. De machine lost een milieuprobleem op en dat is voor ondernemer Marc Freriks reden om het benodigde geld bij het publiek op te halen in plaats van bij een bank, legt hij uit. ,,Dat een grootvader straks tegen z’n kleinkinderen kan zeggen de lucht is hier schoon dankzij opa.”

Don Quichot heet het apparaat waarmee Freriks een alternatief biedt voor het ontgassen. Ontgassen is het lozen van ladingresten uit de ruimen van chemietankers door gewoonweg de luiken open te gooien. Zou een schipper niet ontgassen, dan kan de nieuwe vracht reageren met de oude restjes. Daardoor waait wel geregeld gif de lucht in. ,,De bemanning op het schip zit er middenin.”

Sinds vorig jaar is in Zuid-Holland ontgassen van het kankerverwekkende benzeen verboden en per 1 januari ook van benzeenhoudende stoffen. ,,Maar alternatieve manieren om ruimen schoon te krijgen komen nauwelijks van de grond.” Er zijn al ‘chemicaliënzuigers’ als die van Freriks op de markt, maar hij zegt een betere te bouwen.

Het inzamelen – wie inlegt wordt een jaarlijkse rente van 7 procent beloofd – gebeurt bij het iTanks Crowdfinance Portal, een crowdfundingswebsite.

De Don Quichot is het eerste project daarop. ,,We hadden we liever voor een goedkopere innovatie gekozen om te beginnen,” zegt Angela Hulst van iTanks, een haveninnovatie-instelling die de portal met Collin Crowdfund heeft opgezet. ,,Maar wij geloven in de Don Quichot en ze heeft met haar maatschappelijke belang alles wat het geschikt maakt voor crowdfunding.”

Bron: Algemeen Dagblad, 6 januari 2016

 

Uitgelicht