Electric Superbike Twente onthult elektrische racemotor met 200 pk 

ENSCHEDE – Het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft hun nieuwe racemotor gepresenteerd. De motor, genaamd Delta-XE, is het resultaat van een jaar lang ontwerpen en bouwen. Ondanks de coronacrisis is het gelukt om vóór de start van het raceseizoen de motor af te krijgen. 

De nieuwe motor is op alle vlakken beter dan vorig jaar, maar vooral krachtiger en betrouwbaarder. Door het ontwerp van vorig jaar door te ontwikkelen heeft de motor meer vermogen in hetzelfde formaat elektromotor, van 150 naar 200 pk. Daardoor kan de motor 300 km per uur halen. De veiligheid is ook verder doorontwikkeld met verschillende protocollen en veiligheidssystemen, waaronder een standaard stekker waarmee je de motor met een Tesla-lader op kan laden. De motor is gebouwd met de onmisbare hulp en expertise van 70 partners, die overwegend onderdelen en geld hebben gesponsord. 

De nieuwe motor is ongeveer net zo zwaar als vorig jaar, maar heeft wel meer batterijcellen. Het aantal cellen is verhoogd naar 576, samen goed voor 13,5 kWh. Deze hoeveelheid energie kan een volledig huizenblok twee uur lang van stroom voorzien. Het pakket weegt ongeveer 80 kilo, een groot deel van het totale gewicht van de motor. De toename van het vermogen ten opzichte van vorig jaar is mogelijk, omdat het batterijpakket nu 800 Volt levert. Om de hoge temperaturen van de elektromotor kwijt te kunnen, zijn er dit jaar extra koelvinnen op de behuizing van de elektromotor gemaakt die naast de twee radiateurs hitte aan de buitenlucht meegeven. Het doel om rondetijden die vergelijkbaar zijn met de MotoGP te halen komt hiermee weer een stap dichterbij. 

Helaas zijn de races op Bermuda en Finland weer verplaatst, maar het team hoopt alsnog veel racekilometers te kunnen maken met de beide motoren die ze nu hebben. Er is contact met een racekampioenschap waarin voornamelijk op Assen gereden wordt. Aangezien deze races dicht bij huis en kleinschalig zijn, is de kans dat het doorgaat groot. Begin september staat er ook een race in Hengelo Gelderland op de planning waar het team al meerdere jaren een vaste plek in de startopstelling heeft. Dit jaar hoopt het team twee plekken te bezetten op de startgrid. Voor de toekomst is het team druk met het opzetten van een elektrisch racekampioenschap voor zelfgebouwde motoren, de ERRA. Het team hoopt dat dit internationale kampioenschap volgend raceseizoen de kalender zal aanvullen. 

Naast het bouwen van de motor is het team ook heel druk met het werven van de volgende generatie. Het vijfde team, wat in september het stokje over zal nemen, gaat in plaats van het bouwen van een nieuwe motor de twee bestaande motoren testen en verbeteren. Op deze manier wordt er veel progressie geboekt in een jaar waarin geen volledig nieuwe motor wordt gebouwd, om uiteindelijk in de zomer van 2022 vele races te gaan winnen. 

Foto’s onder vermelding van Sebastiaan Bors. 

Uitgelicht