FERM: Geen woorden maar daden op het gebied van cyberweerbaarheid

ROTTERDAM, 14 NOVEMBER | Actief zijn op het gebied van cyberweerbaarheid is belangrijker dan ooit. We leven in chaotische tijden, met een aanhoudende toename van complexiteit van cyberincidenten. Die kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor organisaties, hun klanten én hun partners in de keten – en daarmee voor het gehele gebied van haven en industrie. We moeten stappen zetten. En dat gaat effectiever vanuit samenwerking. FERM is recent in staat geweest om subsidie aan te trekken waarmee we de hoeveelheid deelnemers aan onze community kunnen gaan verhogen. Dat doen we door vitale bedrijven de mogelijkheid te bieden om tot eind juni 2023 kosteloos participantschap uit te laten proberen.

Onderdeel van het participantschap is bovendien het verkrijgen van een ‘voucher’ ter waarde van 500 euro die bij een leverancier uit het portfolio van FERM besteed kan worden aan bijvoorbeeld een awareness training, het laten uitvoeren van een scan of pentest, en support of certificering.

 De ambitie van cyberweerbaarheid

“De haven en industrie hebben een uitdaging. En daarmee hebben we een ambitie in de groei voor cyberweerbaarheid voor 2023 en verder. Daar willen we echter niet tot de jaarwisseling mee wachten”, zegt Evelien Bras, directeur van stichting FERM. “Bedrijven kunnen tot eind juni 2023 kosteloos kennismaken met de sterk groeiende community. Uiteraard worden onze bestaande leden daarbij niet vergeten; zij krijgen een uitbreiding op de bestaande vouchers ter waarde van 1.500 euro voor inkoop van diensten vanuit het FERM-portfolio. Op deze manier stellen wij iedereen in staat om nog een stap te zetten in de groei van cyberveiligheid.”

Cyberweerbaarheid op verschillende onderwerpen

Lid worden van FERM is belangrijk voor de cyberweerbaarheid van de Rotterdamse haven en industrie. We leven in onzekere tijden, met een aanhoudende toename van dreigingen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor organisaties. Naast de dreiging uit Rusland die begin dit jaar voelbaar was, waren er incidenten bij olieterminals en specifieke cyber-haven-problemen zoals storage spoofing[1]. Daarnaast heeft het havengebied ook in toenemende mate last van het vermengen van de onder- en bovenwereld. Dit heeft ook een digitale vorm, zoals recent in de media is gekomen naar aanleiding van een incident in de haven van Antwerpen[2]. Het lijstje houdt met deze eerste voetnoten niet op.

Samen staan we FERM

Alleen samen kunnen we de cyberweerbaarheid naar een hoger niveau tillen. In 2021 is daarom de basis van de dienstverlening van FERM opgezet met betrekking tot de nulmeting, de cyberweerbaarheidsscan én het delen van dreigingsinformatie met dank aan onze samenwerking met het DTC (Digital Trust Centre) en het NCSC (Nationaal Cyber Security Center). In 2022 hebben we diverse nieuwe samenwerkingen gesloten, waaronder recent met het Nederlands Security Meldpunt[3], en gaan we ons gezamenlijk voorbereiden op de komende Europese wet- en regelgeving, waar we vanuit de plannen met CYRA alvast mooie stappen in hebben gezet[4]. Lees daarom ook ons verslag van het recente NIS2-event[5].

We kijken uit naar alles wat we gezamenlijk in 2023 kunnen gaan realiseren!

 

Wat krijg je als participant van FERM?

  • cyberweerbaarheidsscans plus advies voor het verhelpen van kwetsbaarheden;
  • een drietal introductietrainingen cyber;
  • handvatten voor incident response planning en cybercrisisoefening;
  • voucher om (gezamenlijk) diensten in te kopen nav jouw behoefte;
  • toegang tot ons netwerk – de community – om samen de cyberweerbaarheid te verhogen;
  • actuele dreigingsinformatie, van zowel het NCSC als niet-overheidsorganisatie zoals de vrijwillige hackers van de DIVD (plus, dit omvat optioneel ook informatie specifiek op jouw IP-adressen of domeinnamen);
  • advies voor het afwenden van dreigingen; onze moderator gaat in op de grootste dreigingen in artikelen op het portal alsook op specifieke vragen van de participanten.

 

Ga deelnemen, word participant en help jouw organisatie in cyberweerbaarheid en tevens daarmee de gehele keten in haven en industrie veilig. Het is noodzakelijk tegen cyberdreigingen en de alledaagse risico’s van onze sterk gedigitaliseerde samenleving.

Wil je meer weten? Neem contact op!

CONTACT

FERM Rotterdam                                         

Evelien Bras

evelien.bras@ferm-rotterdam.nl

06 38 82 99 65

[1] https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/21/07-drie-aanhoudingen-bij-groot-fraudeonderzoek-in-de-rotterdamse-haven.html

[2] https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6975396675934642176/

[3] https://www.ferm-rotterdam.nl/nieuws/ferm-en-het-nederlands-security-meldpunt-slaan-de-handen-ineen

[4] https://www.ferm-rotterdam.nl/cyra

[5] https://www.ferm-rotterdam.nl/verslag-nis2/

Uitgelicht