Lassen kan schoner en veiliger

Lassen zonder rook, games voor veiligheidstrainingen, een schip dat vervuilende gassen afzuigt. Allemaal snufjes die de haven schoner, veiliger en efficiënter maken. Bedacht of ondersteund door iTanks, een platform voor havenvernieuwing. Vier voorbeelden.

1. Lassen zonder rookgassen
Geen scheepsbouw zonder lassers. Met hun gloeiendhete lastoortsen smeden ze de zwaarste stukken metaal tot één geheel. Groot nadeel: bij het lassen komen schadelijke rookgassen vrij, waardoor bijna één op de tien lassers last krijgt van astma, bronchitis of de longziekte COPD. Een rookvrij en longvriendelijk lasapparaat zou een mooie oplossing zijn. Samen met onderzoeksinstituut TNO en apparatenbouwer Translas, ontwierp iTanks daarom de Extractor. Dit las apparaat zuigt 98 procent van het schadelijke rookgas direct bij de bron af. Het won al een Europese innovatieprijs en is hard bezig aan een opmars. De grootste scheepswerf van Europa, Meyer Werft in Duitsland, begon een voorzichtig experiment met twee exemplaren. Nu willen ze hun meer dan tweeduizend lassers met een Extractor uitrusten.

2. Slim en veilig tankonderhoud
Duizenden tanks telt de haven, die eens in de zoveel tijd leeg en schoon worden gemaakt. Een immense klus, zeker bij grote tanks. Het duurt maanden om alle olieresten of chemicaliën te verwijderen en de tankwanden te controleren op scheurtjes. En al die tijd leveren de tanks geen geld op. iTanks bedacht allerlei oplossingen om dit efficiënter te doen. Zoals het idee om in de tank een plastic zak te hangen. Schoonmaken is dan een kwestie van: zak met restjes olie of chemicaliën eruit, nieuwe erin. Helaas lukt dat niet bij grotere tanks. Dan wordt de zak te zwaar. Daarom experimenteert het innovatieplatform ook met licht stralen en geluidsgolven om een volle tank veilig van binnenuit te inspecteren. Met zulke sensoren weet je wanneer tank onderhoud écht nodig is. Nu gebeurt dit op vastgestelde tijden, nodig of niet. Een van de meest tijdrovende onder delen van het onderhoud is het verwijderen van de vastgekoekte olie op de tankbodem. Mannen in beschermende pakken zijn weken bezig met het ruimen van deze kauwgomachtige smurrie. Nieuw en veelbelovend is daarom een apparaat dat de smurrie kan losweken en opzuigen. Een ander idee van iTanks: een robot die in één week een nieuwe bodem last in een tank, een klus waar nu twaalf lassers drie maanden mee bezig zijn.

3. Gamen onder werktijd
Opzienbarend feit: de effectieve werktijd van operators bij oliemaatschappijen ligt tussen de 35 en 50 procent. De overige tijd gaat op aan zaken als instructies volgen en formulieren invullen, maar bovenal: wachten. Bijvoorbeeld op de juiste onderdelen of toestemming. Zonde, vindt iTanks. Waarom zou je die tijd niet reduceren en gebruiken voor veiligheidstrainingen? Het resultaat: een safety app als aanvulling en mogelijk alternatief voor de periodieke veiligheidsexamens. Deze interactieve online tool – een soort game – die is ontwikkeld met onderzoeksinstituut TNO en educatieve uitgeverij Malmberg, traint medewerkers in risicovolle taken en veiligheid. In september begint de pilot, volgend jaar wordt de app officieel in gebruik genomen.

4. Havenluchtjes opzuigen
‘Ontgassen’ heet het in scheepsjargon: de luiken van een chemietanker openzetten om de laatste ladingresten te verwijderen. Soms komen daarbij giftige stoffen vrij, ongezond voor de bemanning en om wonende. Bovendien is ontgassen op steeds meer plekken verboden, zoals in de havenbekkens. Voor dit milieubelastende lastende probleem bedacht ondernemer Marc Freriks de Don Quichot, een schip dat al varend chemicaliëntankers schoon zuigt. De dampen recyclet de Don Quichot tot nieuwe grondstoffen. Efficiënt én beter voor mens en milieu. De investeringskosten van het schip bedroegen 2,1 miljoen euro. Freriks haalde via een subsidie 1 miljoen euro op bij Havenbedrijf Rotterdam en havenondernemers organisatie Deltalinqs. De rest van het geld kwam via het iTanks Crowdfinance Portal: de particuliere investeerders stonden in de rij. Na een artikel in het Algemeen Dagblad was de benodigde 1,1 miljoen euro binnen een paar uur binnen. Binnenkort kun je de Don Quichot in actie zien in de Rotterdamse haven.

Bron: Havenkrant, 3 augustus 2016

Uitgelicht