Rookvrije hit in Canada

De rookvrije lastoorts Extractor, ontwikkeld door iTanks in samenwerking met TNO en Translas, is een hit in Canada. De in Canada gevestigde bedrijven National Steel Car en Brandt hebben de keuze gemaakt om voortaan te werken met de Extractor. Waarom? Lees de cases;

Case | National Steel Car
National Steel Car bevindt zich in Hamilton, Ontario – Canada. Ze hebben meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van engineering en toewijding aan kwaliteit. NSC heeft een reputatie opgebouwd als de grootste fabrikant van goederenwagons in Noord-Amerika. Ze hebben meer dan 1500 lassers in dienst.

De uitdaging
National Steel Car heeft een nieuw contract aangenomen voor de bouw van een RVS treinstel. Ze hebben een apart gebouw om dit treinstel te bouwen met weinig ventilatie. Omdat de onderdelen waarmee National werkt erg groot zijn, is werken onder een motorkap of andere methoden om stof op te vangen niet haalbaar. Er werd gekeken naar een groot ventilatiesysteem voor dakventilatoren om een deel van het zichtbare stof weg te zuigen, maar dit creëerde een lawaaierige omgeving en resulteerde in aanzienlijk warmteverlies tijdens de koude Canadese winters.

De oplossing
Technici van RoboVent (partner van Translas) hebben eerst het werkgebied geëvalueerd om de behoeften te bepalen. Deze applicatie heeft acht 95 lassers met een totale oppervlakte van 124 ‘x 365’ en een 40 ‘hoog plafond. De grote ruimte vereiste de Extractor Fume Gun-bronopnamemogelijkheid voor elke lasser, samen met het Vista360 omgevingskanaal zonder luchttrekker met trekontlasting dat de resterende 5-15% van de deeltjes uit de omgevingslucht opruimt. Momenteel is partner RoboVent bezig met het installeren van (95) Extractor Fume Guns door Translas, (43) ProCube-extractie units en (15) Vista360 Ductless Ambient-units waar de lucht opnieuw wordt ingeblazen in de fabriek. Daardoor wordt energie bespaard en werknemers worden beschermd. National Steel Car werkt al meer dan een jaar samen met RoboVent en Translas aan de ontwikkeling van een lasrookafzuig laspistool dat voor hen werkt en dat ze kunnen standaardiseren om vooruit te komen.

Case | Brandt
Brandt bedient de sectoren landbouw, bouw, bosbouw, geomatica, overheid, landschapsarchitectuur, productie, mijnbouw, olie & gas, spoor, sanering & afval en buizen en leidingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Regina, Saskatchewan- Canada en ze hebben meer dan 1800 werknemers in dienst, waaronder meer dan 500 lassers.

De uitdaging
Brandt is zeer merkbewust en heeft een mandaat om de concurrentie voor te zijn en hun productiefaciliteiten schoon te houden. Ze deden uitgebreid onderzoek om al hun lassers en faciliteiten te upgraden naar het verwijderen van rookwerende dampen. Dit was nieuw en ze keken naar verschillende ideeën. Van grote ventilatorsystemen voor dakventilatoren tot kappen, maar ze konden niets maken met hun laswerk van verschillende afmetingen en winkellay-outs. Ze ervaren ook een aanzienlijk warmteverlies tijdens de koude Canadese winters met hun huidige traditionele installatie.

De oplossing
Brandt nam contact op met RoboVent (partner van Translas) voor een betere oplossing. Technici hebben eerst het werkgebied geëvalueerd om de behoeften te bepalen. Brandt werkt al meer dan een jaar met RoboVent en Translas aan de ontwikkeling van een lasrookafzuig laspistool dat voor hen werkt en dat ze kunnen standaardiseren om vooruit te komen. Dit wordt in fasen uitgerold. Fase 1 wordt momenteel geïnstalleerd. Er zijn (8) verschillende gebouwen waar we aan werken en elke lasser in elk gebouw heeft een RoboVent Extractor Fume Gun van Translas aangesloten op een ProCube-extractie unit.

Uitgelicht