Samen bereik je meer dan alleen – In gesprek met Alex de Haas, Adviseur MKB Rabobank

Tijdens het iFinance Café op vrijdag 3 november, powered by iTanks, laten wij je zien dat er veel manieren zijn om aan deze middelen te komen. Wij verbinden jouw vraag met het aanbod van experts uit het iTanks netwerk om je op weg te helpen naar de juiste financiële middelen. Een van deze experts is Alex de Haas, Adviseur MKB van de Rabobank.

Wat is jouw rol wat betreft het adviseren van het MKB?

Ik help ondernemers om hun dromen en ambities op het gebied van investeringen, groei, verduurzamingen en innovaties te realiseren. Met als uitgangspunt: samen bereiken we meer dan alleen. Daarnaast treed ik op als sparringspartner voor bedrijven en ben ik actief betrokken in lokale netwerken, gemeenschappen en verenigingen. Hierdoor heb ik een uitgebreid netwerk welke ik gebruik om mensen met elkaar te verbinden.

Vind je dat het MKB genoeg beroep doet op financiële mogelijkheden?

Er is voldoende werk, maar het mag wat mij betreft altijd meer. Wij zien dat veel MKB’ers gebruik maken van onze financiële diensten en producten om hun plannen te realiseren. De bank als financieringspartij is nog steeds het populairst en dat zien wij graag. Daarbij wil ik wel zeggen dat wij ook toffe nieuwe producten hebben die je mogelijk niet bij een traditionele bank verwacht. De Rabo Innovatielening bijvoorbeeld. Een lening die je enkel kan aanvragen indien je nog géén klanten hebt!

Is er niet te veel aanbod? Een kwestie van door de bomen het bos niet meer zien?

Het productaanbod binnen onze bank, vind ik niet te groot. Er zijn een aantal standaard financieringsproducten. Wel zijn er tal van mogelijkheden die binnen deze producten gekozen kunnen worden, waardoor het wellicht als veel kan overkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rabo Groen Lening. Dit is een ‘normale’ zakelijke lening waarmee je een duurzaam of innovatief project financiert tegen een gunstige rente. Op deze manier stimuleren we om investeringen te doen die een bijdrage leveren aan een betere wereld. Dit sluit natuurlijk uitstekend aan op onze missie ”Growing a better world together”. Een ander goed voorbeeld is het borgstellingskrediet. Ook dit is een normale zakelijke lening met steun van de Nederlandse Staat. Mijn taak is om de klant door dit ‘bos’ mee te nemen en hierbij zo goed mogelijk te adviseren.

Wat is nu een topadvies wat je elke MKB’er praktisch meegeeft?

Bereid je goed voor! De kans van slagen is vele malen groter als je goed voorbereid bij ons aanklopt. Je investering moet logisch zijn en een bijdrage leveren aan de onderneming. Op het moment dat je wilt groeien en je zoekt hiervoor een financiering, dan moet deze financiering je daadwerkelijk in staat stellen te groeien. Dat klinkt logisch, maar wordt geregeld andersom benaderd.  Daarnaast is het natuurlijk super belangrijk dat je in staat bent een ’toekomstige’ financieringslast te betalen. Waar veel ondernemers vaak verrast over zijn is dat wij de zekerheden pas als laatste beoordelen. Zoals eerder gezegd, kunnen we op zoek gaan naar alternatieven manieren om bedrijven die weinig zekerheden kunnen inbrengen toch te financieren met bijvoorbeeld de steun van de overheid.

Wat wil je dat bezoekers van het iFinance Café uit het evenement halen?

Mijn hoop is dat bezoekers van het iFinance Café zien dat wij mee willen en kunnen denken. Er wordt altijd een persoonlijk financieringsgesprek met je gevoerd en er is vaak meer mogelijk dan men denkt. Oftewel: laat je verrassen!

Schrijf je in voor het iFinance Café op vrijdag 3 november via deze link! 


Uitgelicht