Skeleton Technologies: Supercondensatoren voor elektrificatie

EIT InnoEnergy ondersteunt veel energietransitie gerelateerde scale-ups. Een van de meest veelbelovende is Skeleton Technologies, een bedrijf dat zogenaamde supercondensatoren (Ultracapacitors) maakt. In een aantal  Europese steden worden supercondensatoren gebruikt voor elektrische trams die veel energie besparen door het recupereren van remenergie en het hergebruik ervan om te versnellen.

Er zijn ook bussen die de supercondensatoren bij de haltes in een paar seconden kunnen opladen. Het is geen vervanging voor de batterij maar een aanvulling hierop. Een supercondensator kan een grote hoeveelheid energie ineens leveren om een motor op te starten bijvoorbeeld. Je kunt de supercondenstaor ook inzetten om piekbelastingen van een netwerktoepassing af te dekken. Dat gaat niet ten koste van de batterij. Die gaat daardoor langer mee en de voetafdruk ervan is kleiner.”

Supercondensatoren zijn ook uitermate geschikt om havenkranen te elektrificeren, er zijn tal van voorbeelden waar bestaande dieselkranen volledig of gedeeltelijk geëlektrificeerd zijn. Verder zijn er ook talloze toepassingen in geautomatiseerde magazijnen. Check de video voor meer informatie.

Uitgelicht