TAUW ondersteunt Aluchemie Botlek bij Greenfield project

Eind 2021 sluit Aluchemie haar deuren. Daarmee verdwijnt na meer dan 50 jaar een bekende naam uit het Botlekgebied. TAUW ondersteunt Aluchemie in de transformatie van het terrein naar een greenfield.

Aluchemie is de grootste producent van anodes in Europa, waarmee ze een belangrijke schakel vormt bij de productie van aluminium. De laatste jaren is de productie van aluminium echter voor een groot deel naar het Midden-Oosten en Azië vertrokken. Daarom sluit Aluchemie eind dit jaar haar deuren.

Project Greenfield
Ruim een halve eeuw produceren heeft zijn sporen nagelaten. Het bedrijf laat een locatie na van circa 40 voetbalvelden, vol met installaties, ovens en infrastructuur boven en onder de grond. “De ontmanteling van de gebouwen en installaties, verdere sloop en de bodemsanering is een uitdagend en uniek project gezien de omvang van het terrein en de planning”, licht Annette Haselhoff, consultant bij TAUW, toe. Annette voert vanuit haar rol de overall-regie in dit traject. Aluchemie streeft ernaar de bedrijfslocatie eind 2024 op te leveren zoals zij deze kreeg in 1962. Het project heeft niet voor niets de naam ‘Greenfield’ gekregen. De nieuwe bestemming van het terrein is nog onduidelijk. Het productieproces van Aluchemie heeft een grote milieu- en stikstofruimte, dus naar verwachting zal het terrein niet lang onbenut blijven.

Aluchemie en TAUW
TAUW heeft al jaren een nauwe band met Aluchemie omdat wij voor het bedrijf de Health, Safety en Environment (HSE) werkzaamheden uitvoeren. In het voorjaar van 2021 hebben wij onze visie op het project Greenfield gegeven en onze expertise aangeboden. Dat heeft Aluchemie omarmt. De sloop, ontmanteling en de bodemsanering zijn afzonderlijke en omvangrijke opgaven, die op elkaar afgestemd dienen te worden. Annette geeft aan dat binnen TAUW verschillende werkvelden en disciplines (waaronder bodem, ecologie, stikstof en vergunningen) nauw betrokken zijn en dat het belangrijk is dat deze werkvelden in het licht van de totaalopgave worden ingezet. “We pakken het stapsgewijs aan en gaan daarbij innovatief te werk. Zo hebben we onder andere drones ingezet bij de ecologische verkenning en innovatieve bodemonderzoekstechnieken. Alles gaat in goed overleg met het Havenbedrijf Rotterdam (als eigenaar van de grond) en de verschillende bevoegde gezagen. Kortom veel afstemming en een gedegen multidisciplinaire aanpak.”

Klik hier om meer te weten over dit project.

 

Uitgelicht